x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raport privitor la afecţiunile provocate de muşcătura de capuşă, pe masa premierului României

Raport privitor la afecţiunile provocate de muşcătura de capuşă, pe masa premierului României

de Magda Marincovici    |    22 Mai 2012   •   12:33
Raport privitor la afecţiunile provocate de muşcătura de capuşă, pe masa premierului României

Ministerul Sanatatii a prezentat Premierului Romaniei un raport privind afectiunile provocate de muscatura de capuse.

Conform raportului:

Incepand din anul 2010, atat borrelioza Lyme, cat si encefalita de capuse sunt afectiuni monitorizate, aflate in supraveghere epidemiologica.

In prezent, infectia cu borrelioza este diagnosticata si tratata in toate judetele tarii printr-o arondare teritoriala organizata in cadrul acestei supravegheri (informatii detaliate pe www.insp.gov.ro)

In acest an, pana in data de 13 mai 2012, numarul cazurilor de borrelioza confirmate este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in 2012, au fost confirmate 34 cazuri de borrelioza din 208 cazuri suspecte, iar in 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni.

Cu toate acestea, bolile infectioase transmise prin vector activ (capuse, tantari) inregistreaza o anumita crestere in intreaga Europa, inmultirea capuselor fiind favorizata de schimbarile climatice (fluctuatii de temperaturi, precipitatii abundente).

Mentionam ca, sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie, din acest motiv, Ministerul Sanatatii face urmatoarele recomandari populatiei:

1. Distrugerea, in perimetrele locuite, la nivelul spatiilor verzi, a populatiei de capuse, in cazul in care se observa si se constata prezenta acesteia

2. Protectia individuala (haine cu maneca lunga, pantaloni etc) in cazul deplasarii in zone cu risc

3. Prezentarea la medic, in cazul in care se constata prezenta unei capuse fixata pe piele (atat in scopul exatragerii corecte, cat si in vederea educatiei pentru observarea eventuala a aparitiei unor simptome)

4. Prezentarea la medicul infectionist in cazul in care in jurul muscaturii de capuse apare roseata si “eruptie' caracteristica borreliozei

Ce trebuie sa stim despre borrelioza?

5. Borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna daca este corect recomandat si aplicat de catre medic

6. Borrelioza poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la muscatura capuselor.

7. Nu toate capusele si nu in toate teritoriile, capusele sunt purtatoare ale microrganismelor borrelia.

×