x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raportul beneficii/riscuri este favorabil vaccinului Gardasil

Raportul beneficii/riscuri este favorabil vaccinului Gardasil

de Magda Marincovici    |    13 Iul 2011   •   11:54

Raportul beneficii/riscuri privind vaccinul Gardasil (Sanofi-Pasteur-MSD) administrat pentru preventia cancerului de col uterin este unul favorabil, sustine un comunicat al Agentiei Franceze pentru Protectia Sanitara a Produselor Medicale (Afssaps). In acelasi comunicat, difuzat in data de 12 iulie, agentia prezinta rezultatele celui de-al treilea bilant farmacologic privitor la Gardasil. Dupa doi ani de monitorizare, raportul ajunge la concluzia ca vaccinarea anti-HPV POVnu provoaca "cresterea riscului de boli autoimune'.

Raportul Afssaps vine dupa ce Laura Agnes si Letitia Celli, in varsta de 16 si 20 de ani, au inaintat (la 8 iulie) cereri de despagubire la Comisia regionala de conciliere si despagubire pentru accidente medicale din Lyon. Cele doua tinere vaccinate sustin ca Gardasil este cauza diverselor simptome care le afecteaza viata: crize de paralizie neprevizibile, dureri de cap si de abdomen.

Intr-un recent articol aparut sn Le Monde, se mai spune ca primele crize au aparut dupa vaccinare, cand adolescentele aveau o stare buna de sanatate, fara a avea antecedente in familie.

Pentru Gardasil s-au primit 1.700 de notificari, comparativ cu aproximativ 20 privitoare la Cervarix. 82% dintre efectele secundare puse pe seama Gardasil sunt tranzitorii constand in dureri in zona vaccinului, febra, eruptii tip urticarie etc. Numarul total al manifestarilor autoimune primite spre analizare (demielinizare acuta centrala, artrite, lupus eritematos sistemtic, tiroidita, diabet insulino-depdendent, trombopenii) este inferior celui inregistrat la nivelul populatiei, se spune in raportul Afssaps. Analiza fiecarui caz nu a permis sa se faca o legatura directa de cauzalitate intre vaccinare si complicatiile inregistrate, sustine raportul Afssaps. Documentul concluzioneaza ca "raportul dintre beneficii si riscuri privitor la Gardasil ramane unul favorabil'. Concluzia este valabila si in cazul Cervarix.

×