x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Reforma spitalelor: Clasificări cu dispensă şi comasări cu cântec.

Reforma spitalelor: Clasificări cu dispensă şi comasări cu cântec.

de Magda Marincovici    |    19 Mai 2011   •   12:00

Dupa finalizarea procesului de clasificare in functie de competenta a celor aproximativ 340 de unitati sanitare, Ministerul Sanatatii va face noi propuneri de comasare, care inseamna un nou val de reducere a numarului de spitale.

|n 19 judete (Braila, Bistrita Nasaud, Buzau, Bihor, Calarasi, Covasna, Dambovita, Ialomita, Harghita, Giurgiu, Maramures, Olt, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Valcea, Neamt si Salaj), toate unitatile sanitare din administrarea Ministerului Sanatatii si a administratiilor locale au fost clasificate, conform noilor norme. Azi, ministrul sanatatii Cseke Attila a aprobat inca 158 de ordine de clasificare in functie de competenta, numarul ajungand la 275 din cele aproximativ 340 de spitale.

Pana acum, 5 unitati sanitare au fost clasificate in categoria I de competenta, cu conditia de a realiza, pana la 31 decembrie 2011, un plan de conformare specific fiecarei unitati. Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon din Iasi.

In Bucuresti, 6 institute, respectiv Institutul Oncologic 'Prof dr. Al. Trestioreanu', Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala 'Prof. dr. D. Hociota', Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. C. Paulescu', Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, Institutul National de Geriatrie si Gerontologie 'Ana Aslan' au fost clasate in categoria I monospecialitate. Aceste 6 institute se adauga altor 2 (Institutul de Boli Infectioase 'Matei Bals' si Institutul de Boli Cerebro-Vasculare) de categorie I monospecialitate, anuntate la inceputul saptamanii. Potrivit informatiilor furnizate de biroul de presa al MS, nu este exclusa comasarea \ntre unitati medicale din aceeasi categorie, cum ar fi in cazul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti cu Institutul 'Hociota', asa cum, de altfel, MS a propus inainte de a trece la clasificarea spitalelor. Dar 'comasarile se vor decide dupa finalizarea procesului de clasificare a unitatilor sanitare'.

|n conditiile in care majoritatea unitatile sanitare clasificate pana in prezent s-au incadrat in categoriile a-IV-a si a-V-a , cu sau fara plan de conformare, si urmeaza valul de comasari, evident ca vom asista la o noua reducere a numarului de spitale.

×