x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Saracul copil bogat… in dulciuri

Saracul copil bogat… in dulciuri

de Paula Anastasia Tudor    |    09 Dec 2006   •   00:00

IN MEMORIA LUI VLADUT
Imi amintesc cum ardeam de nerabdare sa vina Mos Nicolae! Ce proba de cumintenie dadeam in ultimele doua zile! Era singura seara din an in care ne lustruiam incaltarile singuri.
IN MEMORIA LUI VLADUT
Imi amintesc cum ardeam de nerabdare sa vina Mos Nicolae! Ce proba de cumintenie dadeam in ultimele doua zile! Era singura seara din an in care ne lustruiam incaltarile singuri. Ca asa ne spunea mama, ca n-are sa puna nimic Mosu’ in ghete murdare, asa ca le dadeam o fata cat de cat onorabila. Ne straduiam... Apoi fugeam la culcare sa vina Mosu’ mai repede, desi tare-am fi vrut sa-l pandim la geam… Iar dimineata, cu ochii carpiti ne umpleam de vanatai lovindu-ne de tot mobilierul in alergarea spre geamul din sufragerie, unde ghetele, pe pervaz, erau doldora… Ce incantare…! Bomboane fondante cu invelisul stralucitor si franjurat la capete, caramele, ciocolata chinezeasca sau de-aia indigena, cu rom… si fructele - banane, portocale, grapefruits - raspandeau o aroma pe care multa vreme am asociat-o cu mirosul Sarbatorilor de iarna (chiar si in plina vara, in supermarket).
Pe-atunci, chiar daca Mosu’ aducea numai dulciuri si fructe, il asteptam cu nerabdare incepand de prin octombrie…

Acum, lucrurile s-au mai schimbat pe ici pe colo. (Si ma refer la un segment bine definit - copiii ai caror parinti sunt primele produse ale noii societati de consum.)

Miracolul pare ca s-a mai estompat, copilul se trezeste si vede bomboanele iesind din ghete, se freaca somnoros la ochi si, in timp ce tu pandesti o reactie de incantare pe fata lui, copilasul se uita la dulciurile aduse ca la o… paine. (La o musca s-ar uita cu ceva mai mult interes!) Ce surpriza ii mai poate face Mosul cand copilul, la market, isi alege si-si pune singur in cos exact ceea ce vrea? Iar Mosu’ ii aduce tot ce-i place, adica… nimic nou! Sigur ca le mananca si ca-i plac, dar le-ar fi capatat oricum! Ei da, poate ceva mai putine… Insa, daca Mosul are putinta sa lase langa bocanci si un joc, atunci, garantat si-a atras simpatia pustiului… pentru vreo juma’ de ora.

Ii oferi copilului tot ce n-ai avut, dar ii rapesti miracolele copilariei, vraja dulciurilor aduse de un mos bun, dar exigent si asteptarea lui. Iar de Craciun ii vari pe gat mosi falsi, anemici si prost imbracati, despre care chiar si-un copil isi da seama ca-s facaturi!

×
Subiecte în articol: pagina de suflete