x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la unghie. Semnul care indică apariția cancerului

Atenție la unghie. Semnul care indică apariția cancerului

de Redacția Jurnalul    |    17 Sep 2024   •   20:30
Atenție la unghie. Semnul care indică apariția cancerului

Cea mai agresivă formă de cancer de piele este melanomul. Mai rar întâlnit dar la fel de periculos este melanomul de unghie. Adesea nu este observat, fiind confundat cu leziuni ale unghiei.

Se mai numește și melanom unghial și afectează patul și lama unghială. 

„Melanomul de unghie reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de melanom și este adesea diagnosticat târziu deoarece simptomele sale pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi hematoamele sau infecțiile unghiale”, explică Alexandra Zota, medic primar dermatolog.

Citiți și Guvernul aprobă măsuri pentru bolnavii de cancer, prin acces la servicii de radioterapie decontate

Semne ale melanomului de unghie

Unul dintre primele semne ale melanomului unghial este apariția unei linii sau dungi maronii sau negre sub unghie, cunoscută sub denumirea de „melanonichie”. Aceasta poate fi confundată cu o lovitură sau cu o  ciupercă a unghiei.

Dr. Zota avertizează că orice schimbare a culorii unghiei care persistă sau se extinde ar trebui să ridice semne de întrebare și să fie evaluată de un dermatolog.

Totodată, Uunghia poate deveni mai groasă sau poate începe să se deformeze pe măsură ce melanomul se dezvoltă.

Unele persoane pot experimenta durere sau sângerare la nivelul unghiei afectate.

Citiți și Tomatele, luptători tenaci în combaterea cancerului

Dacă pigmentul întunecat începe să se extindă la pielea din jurul unghiei (cunoscut ca „semn Hutchinson”), acesta este un semnal de alarmă major.

„Această formă de melanom are o rată de supraviețuire mai scăzută, în comparație cu alte tipuri de melanom, în mare parte din cauza diagnosticării tardive. Tocmai de aceea e important să ne reamintim că în cancerul de piele, o simplă privire poate face diferența între viață și moarte. Din păcate, mulți pacienți ajung la medic abia în stadii avansate, când tratamentul este mult mai complicat”, adaugă medicul.

Astfel că orice schimbare neobișnuită a unghiei trebuie cercdetată de un medic dermatolog.

„Nu ignorați niciun semn sau simptom care persistă mai mult de câteva săptămâni. Este mai bine să fiți precauți și să verificați decât să riscați o întârziere în diagnosticare”, precizează dr. Alexandra Zota.

Diagnosticul precoce este esențial pentru a îmbunătăți prognosticul melanomului unghial. Un dermatolog poate efectua o examinare detaliată a unghiei și o biopsie pentru a confirma prezența melanomului.

„Tratamentul pentru melanomul de unghie variază în funcție de stadiul bolii, dar poate include îndepărtarea chirurgicală a unghiei și a țesutului afectat, urmată de tratamente adiționale dacă melanomul s-a răspândit”, explică specialistul, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: melanom cancer melanom unghie semn unghie