x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi care ne protejează de ger

Sfaturi care ne protejează de ger

de Magda Marincovici    |    13 Dec 2012   •   18:30
Sfaturi care ne protejează de ger

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în zile cu temperaturi extrem de scăzute, să respecte sfatul medicilor, să evite deplasările la distanţe mari şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. 

La ieşirea în ger ne vom proteja cu fular -căciulă, mănuşi etc.Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.
În această perioadă, trebuie acordată o atenţie specială copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile de locuit trebuie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Medicul Iulia Kulcsar, cardiolog la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară “CC Iliescu”, spune că în special suferinzii de boli de inimă şi pulmonare trebuie să se protejeze de frig.

Persoanele cardiace, dar şi cele cu afecţiuni pulmonare trebuie să evite frigul în această perioadă, a declarat pentru Agepres, dr. Iulia Kulcsar, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară "C.C. Iliescu".

"Să-şi ia medicaţia, să evite statul prelungit la temperaturi scăzute, să limiteze efortul fizic, să nu dea zăpada. Ei trebuie să consume şi doi litri de lichide pe zi şi să evite sarea”.

La rândul său, conf. dr. Emilia Crişan de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" a precizat pentru Agerpres că bolnavii cu afecţiuni pulmonare cronice trebuie să se adreseze imediat medicului la cel mai mic semn de stare de rău.

''Nu trebuie să iasă în frig şi mai ales trebuie să evite schimbul brusc de temperatură de la cald la foarte frig pentru că aceste diferenţe pot declanşa spasme bronşice", a arătat Emilia Crişan.

×