Sute de mii de românce suferă în acest moment de diferite forme ale unei afecțiuni psihice botezate cu numele Sindromul Italia. Plecate la muncă în Italia (dar și în alte țări ale Europei Occidentale), româncele lucrează, în cele mai multe dintre cazuri, ca îngrijitoare ale persoanelor vârstnice care suferă de diferite maladii, cele mai multe diagnosticate cu Alzheimmer sau cu paralizie.
Româncele – multe dintre ele absolvente de liceu, școli postliceale sanitare sau chiar cu studii universitare (dar nu medicale) – au ales această profesie având o singură miză: să câștige bani pentru ele și familiile lor, rămase acasă. Câștigă bani, dar își năruiesc sănătatea.
Ce este SINDROMUL ITALIA?
Chiar dacă statisticile arată că, în România, 5% dintre internările în secțiile de psihiatrie dinn țară sunt ale femeilor care au primit ca diagnostic Sindromul Italia, nu medicii români au identificat primii boala. Nici cei italieni. În 2005, doi psihiatri ucraineni au identificat o serie de simptome comune la femeile plecate la muncă în străinătate – în special în Italia și cu precădere pentru a îngriji persoane vârstnice sau imobilizate la pat. De aici și numele pe care l-au dat cei doi psihiatri afecțiunii descrise de ei.
De departe, însă, cele mai multe cazuri diagnosticate în Europa de Est sunt cele ale româncelor. E și motivul pentru care, la începutul acestui an, o echipă de medici italieni s-a deplasat la Iași, la Institutul de Psihiatrie „Socola”, pentru a cerceta împreună cauzele, formele de manifestare și modalitățile de tratament ale bolii.
Dar… ce este SINDROMUL ITALIA? Medicul Psihiatru Cozmin Mihai, de la Institutul de Psihiatrie din Iași, a oferit o descriere a acestei maladii:..........................................
Citește mai departe despre SINDROMUL ITALIA