x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sindromul "long covid": 40% dintre bolnavi au simptome mult timp după infectare

Sindromul "long covid": 40% dintre bolnavi au simptome mult timp după infectare

21 Dec 2021   •   09:46
Sindromul "long covid": 40% dintre bolnavi au simptome mult timp după infectare

Circa 40% dintre persoanele care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 au sechele timp de 6 luni, arată un studiu al Clinicii Universitare din Mainz, Germania, citate de EFE. Cercetarea s-a desfășurat pentru a lămuri sindromul "long covid".

Concluzia cercetătorilor este că sechelele nu se pot manifesta doar la pacienții cu forme grave, ci și la cei asimptomatici. 35% dintre participanții la studiu nu au știut că au contactat infecția până la efectuarea testului cu anticorpi. 

Printre simptomele persistente mai mult timp sunt oboseală, tulburări de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului şi a mirosului, dificultăţi respiratorii.

Un rezultat neașteptat este faptul că 46% dintre persoanele de sex feminin infectate cu COVID-19 au manifestat aceste reacții și numai 35% dintre bărbați, deși boala are forme mai grave la aceștia. 

Totodată, 30% dintre bolnavi nu au ajuns la randamentele de dinainte de boală. 15% dintre participanţi spun că simptomele au un impact negativ asupra vieţii lor cotidiene, iar 6% spun că au efecte asupra activităţii profesionale.

Vestea bună este că vârsta nu crește probabilitatea de a suferi de sindromul "long covid". 

La cercetare au participat 10.250 de persoane.
 

×
Subiecte în articol: long covid