x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știi despre ”sindromul plămânului alb”. Medicul Adrian Marinescu: ”Este o bacterie atipică!”

Ce trebuie să știi despre ”sindromul plămânului alb”. Medicul Adrian Marinescu: ”Este o bacterie atipică!”

de Redacția Jurnalul    |    15 Dec 2023   •   11:15
Ce trebuie să știi despre ”sindromul plămânului alb”. Medicul Adrian Marinescu: ”Este o bacterie atipică!”
Sursa foto: Shutterstock

Sindromul plămânului alb, pneumonia care afectează oameni din toată lumea, a ajuns și în România.

Din ce în ce mai multe cazuri de infectare cu bacteria Mycoplasma pneumoniae sunt diagnosticate la Institutul Matei Balş din Capitală, dar şi la Spitalul Victor Babeş. Iar medicii sunt îngrijorați de posibila apariție a unei noi epidemii. 

Mai multe țări au luat deja măsuri de prevenire a infectării.  

Medicul Adrian Marinescu spune cât de periculoasă este boala ce trebuie să facem în cazul în care avem simptome.

„În primul rând, acest nou virus e, de fapt, o bacterie. În al doilea rând, ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem, pentru că au trecut printr-o perioadă grea. Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie. Pneumonia e practic complicația care poate fi dată de o infecție virală sau bacteriană. Ei au și spus foarte clar că au descoperit această mycoplasma pneumoniae, dar că în același timp au avut și cauze virale și că, până la urmă, într-un sezon cu infecții respiratorii, e normal să ai și pneumonie”, a explicat medicul infecționist, Adrian Marinescu.

Specialistul precizează că este prea devreme pentru a discuta despre epidemii sau restriicții însă trebuie respectate măsurile de igienă. 

„În Europa și în România mycoplasma pneumoniae, adică această bacterie atipică, este dintotdeauna, nu este nimic nou și, într-adevăr, și în momentul de față, în spitale există internări cu infecții cu mycoplasma, adică pneumonie, nu e nimic deosebit, nu sunt cazuri multe, sunt cazuri rare, care într-adevăr pot să pună probleme, pentru că ar trebui să știm așa: când este o infecție bacteriană pe care nu o tratezi cu antibioticul potrivit, evident că ea poate să evolueze la complicații majore care pun viata în pericol. Lucrul ăsta se poate întâmpla. Dar de aici, până la punctul în care ne-am gândi la pandemii, epidemii sau restricții cred că e o distanță foarte mare și nu are rost să o luăm în calcul acum”, a mai spus infecționistul, la România TV

Pneumonia poate fi provocată de o infecție virală ori bacteriană netratată. 

„Pneumonia poate să apară și după o infecție virală și una bacteriană. Dacă am un număr mare de infecții respiratorii, și gripa și alte virusuri respiratorii dau și pneumonie. Pneumonie care poate fi mai ușoară sau poate fi mai complicată, inclusiv rujeola, apropo de cazurile pe care le avem acum, poate să dea pneumonie. Până la urmă, faptul că am mai multe pneumonii nu înseamnă decât că sunt multe cauze – virusurile pe care le am în momentul ăsta, bacteriile, vă referiți la o pneumonie bacteriană, pe care dacă nu o tratezi corect, într-adevăr poate să ducă inclusiv la deces în unele cazuri. N-aș spune că sunt mai multe pneumonii față de un sezon similar cu infecții respiratorii. Nu comparăm cu pandemia, acolo erau alte situații, cu restricții, vorbesc în general”, a precizat medicul. 

×