x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Somnul adevărat - cel dintre ora 23 şi apariţia zorilor

Somnul adevărat - cel dintre ora 23 şi apariţia zorilor

de Florin Condurateanu    |    18 Feb 2019   •   20:10
Somnul adevărat - cel dintre ora 23 şi apariţia zorilor

Somnul este un capitol de viaţă încă învăluit în mistere. Chiar numărul de ore de somn este o temă controversată. Poţi înlocui lipsa somnului de noapte cu aceleaşi ore de somn, dar în timpul zilei?

 

Concluziile studiilor sună fără echivoc: somnul valoros, odihnitor, este acela întins de la ora 23 până la ivirea zorilor. În acest interval se aşază cel mai bine somnul rapid printre perioadele de somn lent. De generaţii şi generaţii, organismul omului este obişnuit cu acest program. Pe parcursul nopţii acesteia adevărate sunt acomodate organele cu turaţiile maxime la anumite ore din timpul nopţii cu întuneric afară. Cei care susţin că au compensat orele de noapte nedormite cu aceleaşi număr de ore în somn de ziuă se înşală. Acest somn de ziuă nu asigură liniştea şi repausul cu ritm rapid al organelor. Unii oameni sunt satisfăcuţi chiar dacă dorm doar 4-5 ore, aşa se odihnea Napoleon, şi orice făcea era doldora de deşteptăciune. Alţii se trezesc obosiţi, nemulţumiţi de odihnă, chiar dacă dorm 10 ore. Cei care dorm puţin au reuşit să aclimatizeze somnul lor cu prinderea celor 8-10 reprize de somn rapid, odihnitor, răspândite  într-un „peisaj” de somn lent, educat de ei să dureze mai puţine ore. Somnul rapid este somn cu vise, pupilele se mişcă, într-un somn normal există 8-10 reprize de somn rapid, durând fiecare 8-10 minute. Un grup de specialişti a făcut un experiment: un om era trezit imediat ce intra într-un episod de somn rapid, cu oscilaţia pupilelor. Acesta a fost astfel îmbolnăvit fiindcă nu apuca să se odihnească. În somnul spre dimineaţă, visele care se reţin rămân în memorie şi pot fi povestite a doua zi. Insomnia este declarată dacă omul nu reuşeşte să adoarmă. Dar insomnia este stabilită şi dacă individul, după un somn scurt de 1-2 ore, se trezeşte şi nu mai adoarme.

 

 

În timpul somnului rapid, creierul lucrează şi sortează ce informaţii sunt reţinute în sertarele cu amintiri şi ce informaţii sunt catalogate inutile şi sunt împinse spre uitare.

×