x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sufletul e cel care închide uşa în nas bătrâneţii

Sufletul e cel care închide uşa în nas bătrâneţii

de Florin Condurateanu    |    06 Aug 2010   •   00:00

Medicii pătrunseseră în vezica lui cu tot felul de scule sofisticate: endoscop cu cameră video şi posibilităţi de a sparge ditamai piatra cu şocuri ieşite dintr-un "pickamer". Deschiseseră şantier al naibii de mare în sistemul rinichiului bărbatului întins pe masa chirurgicală. Perfecţionările anesteziilor făcuseră posibilă anestezierea jumătăţii corpului printr-o injecţie în coloana vertebrală, aşa că sub rahianestezie bărbatul era conştient şi chiar vorbea cu echipa de medici. E demn de amintit că bărbatul supus intervenţiei împotriva pietrei din sistemul rinichiului avea 84 de ani. Lucrase până cu o lună înainte de intervenţia chirurgicală. De 60 de ani era un nume în industria construcţiilor şi ridicase construcţii nu numai în România, ci pe trei continente, Europa, Africa, Asia.

În stare de conştienţă pe masa de chirurgie, bărbatul privea pe monitoare cum instrumentele chirurgilor fărâmiţau cu "pickamerul" şi undele lui de şoc bolovanul creat de metabolismul derapat. În acest timp a apărut un sanitar care umplea dintr-o găleată sistemul de apă distilată al sălii de chirurgie. Turna apa distilată undeva sus într-un recipient distribuitor prins cu chingi de tavanul sălii de operaţie. Spiritul inovator al inginerului constructor, rămas constructor chiar în sala de chirurgie unde era operat, l-a făcut să glăsuiască.

"Păi, vă dau eu idei să perfecţionaţi instalaţia de apă distilată. Se construiesc alte ţevi cu diametrele pe care vi le scriu pe o hârtie, cu robinete din inox, cu o pompă având debitul următor şi presiunea de refulare pe care o calculez imediat." Medicii care umblau în sistemul rinichiului bărbatului au rămas cu gura căscată. Inginerul, de 84 de ani, în timpul operaţiei stabilea dimensiunile şi alcătuirea unei staţii de apă distilată modernă. Chirurgii urologi îi spărgeau ditamai bolovanul din vezica urinară, iar el turuia ce diametru să aibă ţevile, ce putere să aibă pompa, ce debite vor circula în sala de chirurgie.

Era bătrân sau tânăr constructorul de 84 de ani? Vârstă de 84 scrisă de un conţopist în nişte hârtii la departamentul de stare civilă dintr-o primărie, în timp ce adevărata vârstă a bărbatului era cea a unui constructor energic cu pofta inovaţiei prezentă la vârsta de 30 de ani. Pe constructorul cu aparenta vârstă de 84 de ani şi vârsta reală de plină tinereţe cu elanuri şi chef de nou îl cheamă Valeriu Teodorescu. Complexă este povestea adevăratei vârste a unui om! Rămân mirat de fiecare dată când mă întâlnesc cu Stela Popescu. Are 75 de ani şi nu ştie cum să dilate cele 24 de ore ale unei zile pentru a încăpea noianul de treburi pe care le are. Mulţimea de roluri şi aglomerarea spectacolelor unde străluceşte pe ecrane şi pe scenă. Are la purtător brevetul de tinereţe perpetuă, de soartă împinsă mereu la punctul de fierbere. Când se duce la piaţă dimineaţa, oamenii care o întâlnesc, oameni necunoscuţi îi spun: "Ce bine că v-am văzut, doamna Stela, o să ne meargă bine toată ziua!". Ce-o fi însemnând vorba aia "vârstă"?

×
Subiecte în articol: pagina de suflete