x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapie destinată pacienţilor dependenţi de insulină - Implant de insule pancreatice artificiale

Terapie destinată pacienţilor dependenţi de insulină - Implant de insule pancreatice artificiale

de Magda Marincovici    |    29 Apr 2012   •   15:15
Terapie destinată pacienţilor dependenţi de insulină - Implant de insule pancreatice artificiale

Centrul de boli digestive si transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni se pregateste pentru efectuarea primului implant de insule pancreatice artificiale, a anuntat profesorul doctor Irinel Popescu, presedintele presedintele Academiei de Stiinte Medicale, cu prilejul Simpozionului Sectiunii Romane a International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). In acest sens, deja profesorul doctor Constantin Ionescu-Targoviste a evaluat trei pacientii pentru aceasta terapie. Astfel, Centrul de la Fundeni este al doilea in lume care efectueaza un implant de insule pancreatice articiale, prima interventie de acest tip fiind realizata recent la Dresda. Implantul de insule pancreatice artificale este destinat pacientilor insulinodependenti.

Prof. dr. Irinel Popescu ne explica faptul ca este ''un dispozitiv circular in care se introduc insule pancreatice prelevate de la donatori aflati in moarte cerebrala, care au capacitatea sa poata prelua din tesuturile organismului in care sunt implantate substante nutritive. De exemplu, la Dresda dispozitivul s-a implantat la nivelul abdomenului. El nu isi poate lua oxigenul si are nevoie de un sistem de microtuburi, prin care oxigenul este injectat din afara. Dispozitivul are un sistem de protectie a celulelor implantate fata de atacul imun al organismului. Speranta este ca aceasta protectie sa fie atat de perfecta incat sa se poata pune si alt tip de celule, nu numai umane, pentru ca nu sunt atatia donatori cati diabetici sunt. Daca se vor putea pune, de exemplu, de la porc este un succes''.

Editia din acest an a Simpozionului IASGO a vizat in principal chirurgia hepato-biliara pancreatica si chirurgia oncologica digestiva, trei sesiuni fiind consacrate actualitatii in oncologia digestivam si una, chirurgiei robotice.

La acest eveniment medical au participat reputati medici din tara, precum si prof. dr. Domenico Forti, Luciano De Carlis si Antonio Rampoldi, care au avut o contributie importanta in constructia si dezvoltarea programului de transplant hepatic, si profesorul Konstantinos Konstantinidis, unul dintre pionierii chirurgiei robotice.

×