x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tuberculoza, vindecabilă şi, totuşi, letală

Tuberculoza, vindecabilă şi, totuşi, letală

de Magda Marincovici    |    24 Mar 2014   •   22:30
Tuberculoza, vindecabilă şi, totuşi, letală
OMS: În 2012, 500.000 de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză multirezistentă şi doar una din patru a fost diagnosticată
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, în 2012, aproape o jumătate de milion de persoane au făcut tuberculoză multirezistentă, însă numai un caz din patru a fost diagnosticat. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, pe baza raportului OMS, în UE, România este ţara cu numărul cel mai mare de cazuri de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR), o formă gravă de tuberculoză la care bacilul a dobândit rezistenţă la cel puţin două tuberculostatice. Din nefericire, aproximativ 1.200 de persoane mor în fiecare an din această cauză.
În acet an, OMS propune sloganul “A ajunge la trei milioane”, cu referire la cele trei milioane de pacienţi care reprezintă o treime dintre persoanele bolnave de TBC în fiecare an şi care nu beneficiază de îngrijiri medicale. Pentru că, la ora actuală, în multe ţări, accesul la diagnostic corect şi tratament prompt reprezintă o problemă, în special în cazul TB-MRD. “Este crucial diagnosticul stabilit rapid şi corect în toate formele de TBC, spune dr. Margaret Chan, directorul general al OMS.

Şi radiografia prezentată recent, la Bucureşti, de Jonathan Stillo, doctorand în antropologie la City University of NewYork Graduate Center, este o dovadă. Jonathan Stillo a trăit o experienţă formidabilă, într-un sanatoriu TBC din ţara noastră. Aşa l-a cunoscut pe Iulian, unul dintre românii bolnavi de TBC, care nu duce la capăt schema de tratament pentru că vrea să-şi ajute familia. Iulian se întoarce la muncă spre a-şi proteja fiica şi soţia de săracie. Şi iată că boala a recidivat în cumplita ei formă de rezistenţă la medicaţia curentă. Iulian a fost diagnosticat cu TB-MRD. Şi după numai două luni de la diagnosticare, cu toate tratamentele acelea cumplite, povestea lui Iulian s-a întrerupt. Iulian avea 42 de ani şi i-a încredinţat povestea lui lui Johathan Stillo pentru a o face cunoscută tuturor.

“Atragem atenţia publicului asupra faptului că tuberculoza este o maladie infecţioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multeori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen”, semnalează dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul “M. Nasta”.

Şi Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, este de părere că “trebuie să găsim de urgenţă noi tratamente antiTBC cu scheme terapeutice mai scurte şi mai eficiente”. Altcumva, povestea lui Iulian riscă să se repete tot mai des, “lăsând larg deschisă poarta tuberculozei ultrarezistente”, avertizează Marc Sprenger, director al Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor (ECDC).
În 2012, în Regiunea Europeană a OMS (53 de ţări), 353.000 pacienţi s-au îmbolnăvit de TBC, ceea ce indică o scădere a incidenţei cu 5% în ultimii 10 ani. Este o veste bună... Dar specialiştii spun că este o veste relativ bună. Deşi în ansamblul UE s-a reuşit diminuarea incidenţei, totuşi trebuie subliniat că dintre cele 27 de ţări cele mai afectate de TB-MRD, 15 sunt din Regiunea Europeană a OMS. Ceea ce reprezintă 78.500 pacienţi. “În aceste ţări, doar un pacient din trei beneficiază de un tratament corect”, explică directorul ECDC.

×
Subiecte în articol: tuberculoză