x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un cip implantat lângă stomac îi va ajuta pe obezi să slăbească.

Un cip implantat lângă stomac îi va ajuta pe obezi să slăbească.

de Agerpres    |    21 Iun 2011   •   11:26

Un implant special a fost inventat de oameni de stiinta americani pentru persoanele care si-au pierdut speranta ca vor putea slabi. Cipul-implant le este inserat pacientilor in zona abdominala, langa stomac, trimitandu-le acestora semnale eronate privind senzatia de satietate, noteaza cotidianul rus Komsomolskaia Pravda.

Cipul este fixat in cavitatea abdominala printr-o mica incizie, fiind amplasat langa stomac si legat cu ajutorul a doi electrozi de peretele acestui organ. Primul electrod determina momentul in care omul incepe sa manance si, la randul sau, transmite un semnal celui de-al doilea electrod. Acesta din urma stimuleaza receptorii nervilor situati in exterior, imitand in acest fel o intindere treptata a stomacului, care are loc de obicei pe masura alimentarii acestuia cu mancare. Datorita acestui fapt, semnal de satietate ajunge la creier mai devreme decat umplerea propriu-zisa a stomacului.

Studiul realizat de oamenii de stiinta californieni a relevat ca 65% dintre pacientii supraponderali care au luat parte la experiment au pierdut 22% din masa lor corporala intr-un singur an. Cipul este deja utilizat pe teritoriul Europei, insa procedura de implant costa destul de mult: 21.000 de dolari.

In Rusia, la metode de interventie chirurgicala in caz de obezitate se apeleaza doar in situatii extreme, cand nici o alta metoda de slabit nu da rezultate. Promovand diverse metode rapide de slabit, oamenii de stiinta le pot face bolnavilor un adevarat deserviciu: la orice interventie chirurgicala sunt posibile complicatii mult mai grave decat obezitatea insasi.

×