x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un nou vaccin anti COVID-19 a fost autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Un nou vaccin anti COVID-19 a fost autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente

20 Dec 2021   •   16:59
Un nou vaccin anti COVID-19 a fost autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax a fost autorizat, astăzi, de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Serul utilizează o tehologie clasică, scrie AFP.

Acesta este al 5-lea vaccin anti COVID-19 recomandat în UE persoanelor cu vârste de peste 18 ani. 

Novavax este un vaccin sub-unitar bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus. El conţine proteina Spike a SARS-CoV-2 dezvoltată în laborator. 

Tehnologia este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive.

Vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna folosesc tehnologia ARN mesager, iar AstraZeneca şi Johnson&Johnson sunt vaccinuri cu vector viral.

"Acest vaccin ar putea contribui la înlăturarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuţia mondială şi a ezitărilor privitoare la vaccinare", spune Stanley C. Erck, CEO Novavax.

Două studii de amploare, din Marea Britanie și SUA-Mexic, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că Novavax are o eficacitate de  90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19.
"După o evaluare amănunţită, Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA (CHMP) a ajunsla concluzia că datele despre acest vaccin sunt robuste şi îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranţă şi calitate din UE", a anunţat EMA.

Serul se administrează în două doze, administrate la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare după vaccinare în studiile clinice au constat în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile.

Vaccinul se numește Nuvaxovid și a fost autorizat înainte în SUA.  Sediul central al companiei este în statul Maryland.

Novavax şi UE au semnat un acord preliminar, în decembrie 2020, pentru livrarea acestui vaccin, de 200 de milioane de doze, din care jumătate sunt opţionale. Însă contractul final a fost semnat abia în august 2021.

Producătorul va trimite primele tranșe în blocul comunitar la începutul anului 2022. 


 

×
Subiecte în articol: novavax nuvaxovid