x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare

24 Sep 2020   •   09:10
Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare
Sursa foto: Hepta

Compania de farmaceutice Janssen, parte a grupului Johnson&Johnson, a început testarea vaccinului împotriva COVID-19 în SUA, pe aproximativ 60.000 de voluntari, anunță Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, citat de EFE. 

Vaccinul este în doză unică și este la a patra testare din faza III și ultima, înainte de a obține aprobarea, dacă acesta se dovedește eficient și sigur.

La proiect participă mai multe institute și centre de cercetare americane.

În Statele Unite se află în faza a III a testelor patru vaccinuri, fapt pe care Anthony Fauci, directorul NIAID, îl consideră o reușită fără precedent. El a precizat că ar putea fi nevoie de mai multe tipuri de vaccin pentru a acoperi cererea la nivel global. 

Vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson constă într-un vector care utilizează un adenovirus uman, responsabil de răceala normală, pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule. Vectorul de adenovirus a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni şi declanşa boala.

Rezultatele preclinice, publicate în revista Nature, au demonstrat că acest vaccin a indus răspunsurile unor anticorpi neutralizatori la macaci și a oferit o protecție aproape completă împotriva infecției în plămâni și în cavitatea nazală. 

Ultimele teste vor arăta dacă vaccinul poate preveni infecția după o singură doză administrată. 

Procedura de aprobare implică teste preclinice realizate pe animale.

Urmează faza I, când acesta este testat pe grupuri mici de persoane sănătoase pentru a se obține date privind doza necesară și răspunsul imunitar. 

În faza II testele se extind la grupuri mai mari pentru a oferi date despre siguranţă şi eficienţă.

În faza III aceste grupuri se extind unor colectivităţi numeroase.

După depăşirea celor trei faze se poate obţine licenţa de fabricaţie şi comercializare la scară mare a vaccinului, paralel cu faza IV, în care sunt activate diferite sisteme de supraveghere pentru a verifica siguranţa şi eficienţa acestuia.
 

×
Subiecte în articol: vaccin COVID johnson