x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vasile Muraru: "Am dat lapte bătut ca să împrumut «Cei trei muşchetari»"

Vasile Muraru: "Am dat lapte bătut ca să împrumut «Cei trei muşchetari»"

de Florin Condurateanu    |    04 Iun 2010   •   00:00

Fratele siamez al lui Nae Lăzărescu în ale umorului,Vasile Muraru, s-a dat în vânt după citit de când era un copil de ţăran. În comuna lui din Neamţ împrumuta cărţi de la oricine, doar-doar o citi toată ziua.

De altfel o uimea şi pe mama lui, care-l vedea ore lungi cu un manual de la şcoală fără să-şi dea seama că sub cartea de învăţătură Vasile ascunsese romanul "Winetou". "Am împrumutat de la un vecin «Cei trei muşchetari» şi i-am dat omului nişte lapte bătut obţinut de la văcuţa noastră. Eu mă duceam cu vaca la păscut şi citeam la umbra copacului cărţi cu vieţile actorilor. M-a fascinat cartea despre destinul marelui Constantin Tănase.

Mi-am făcut şi o bibliotecă acasă, de se mirau sătenii că un pui de ţăran are atâtea cărţi. Pofta mea de citit a continuat şi la liceul din Piatra Neamţ.
În primele luni luam note de 10, dar când am deprins drumul spre biblioteca cu cărţi de literatură am lăsat-o mai domol cu învăţătura. Şi eu, şi Nae le avem pe-astea cu cititul". De altfel, la liceul Petru Rareş din Piatra Neamţ Vasile a dat primele semne ale talentului actoricesc, imita teribil marile vedete, pe Caragiu, pe Dem Rădulescu. S-au prăpădit elevii de râs când Vasile Muraru a citit lecţia de limba rusă cu glasul Bibanului.

De altfel acesta era visul cel mai roz al concurentului la Facultatea de Teatru Vasile Muraru: până să fie admis pe listele de viitori studenţi,Vasile muncea la fân la el în comuna din Neamţ şi seara se ruga în genunchi în spatele casei "Doamne, ajută-mă să ajung la clasa Bibanului!" Şi ruga i s-a împlinit, a studiat teatrul sub bagheta marelui actor şi profesor Dem Rădulescu.

Vasile Muraru a şi câştigat concursuri de artă teatrală interpretând rolul unui înfometat care nu avea merinde în excursie şi culegea cojile de salam de la ceilalţi turişti, o perlă de actorie într-o scenetă scurtă.
Repartizat la teatrul din Satu Mare după terminarea facultăţii, Muraru i-a cucerit pe şefii de la Revistă şi prin strădania lui Arşinel şi a directorului Dinescu a fost admis la teatrul Tănase, unde a jucat fără leafă până la definitivarea actelor.

Primul pe care l-a întâlnit pe culoarele revistei a fost Nae Lăzărescu şi destinul i-a reunit în cuplul de haz atât de îndrăgit de zeci de ani. L-a ajutat sau l-a împiedicat în viaţă ditamai nasul cu care este cadorisit Vasile Muraru? "Când mă întâlneam cu fetele îmi acopeream nazonele cu braţul de ruşine.

La teatrul din Piatra Neamţ, Valentin Uritescu m-a încurajat spunându-mi că în carieră voi avea şi atuuri de la nasul ăsta gabaritic. Culmea, într-un meci de fotbal de distracţie am marcat un gol cu nasul."

×
Subiecte în articol: pagina de suflete