x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vin sărbătorile! Cumpătare la dulciuri, carne de porc şi alcool

Vin sărbătorile! Cumpătare la dulciuri, carne de porc şi alcool

18 Dec 2014   •   20:06
Vin sărbătorile! Cumpătare la dulciuri, carne de porc şi alcool

Medicii ne recomandă să evităm, în general, dar mai ales în perioada Sărbătorilor Crăciunului, abuzurile de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, medicii ne sfătuiesc să avem o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ne ajută să ajungem sau să ne menţinem greutatea normală şi, foarte important, să prevenim boli severe, cum este diabetul zaharat cu toate complicaţiile lui severe. “Alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa noastră cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. Mai ştim şi că, în această perioadă, se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare”, spune profesorul doctor Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova. Medicii recomandă cumpătare şi alimentaţie echilibrată nutriţional mai ales în cazul persoanelor în vârstă, gravidelor sau suferinde de boli cardiovasculare, de boli digestive etc.

×