x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ce reprezintă indicele glicemic al alimentelor

Ce reprezintă indicele glicemic al alimentelor

17 Oct 2016   •   17:09
 Ce reprezintă indicele glicemic al alimentelor

Cunoașterea indicelui glicemic al alimentelor este esențială pentru persoanele cu diabet. De asemenea, este un reper în alcătuirea meniului zilnic al celor care-și doresc să slăbească, scrie clicksanatate.ro.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Indicele glicemic este un indicator care clasează alimentele în funcție de creșterea glicemiei după consumarea acestora. Toate alimentele care conțin glucide (carbohidrați) cresc zahărul din sânge, unele mai puțin, altele moderat sau mai mult. După ce zahărul ajunge în sânge, pancreasul începe să producă insulină.

Cu cât indicele glicemic al alimentelor este mai ridicat, cu atât se va produce mai multă insulină. Acest hormon va scădea brusc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce explică și nevoia de ceva dulce pe care mulți o resimt.

Dacă indicele glicemic este mic, insulina eliberată va fi redusă, iar poftele alimentare vor fi mai rare. Din acest motiv, cei care-și doresc să slăbească ar trebui să introducă în dieta lor alimente cu indice glicemic mediu sau mic, pentru a reduce astfel cantitatea de zahăr consumată.

×