x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 4 tipare ale personalității

4 tipare ale personalității

de ​​​​​​​Florian Saiu768    |    12 Feb 2024   •   06:00
4 tipare ale personalității

Februarie este luna iubirii - o perioadă în care fiecare dintre noi se gândește mai mult decât oricând la iubire (sper) - fie că se află într-o relație de cuplu sau încă își așteaptă marea dragoste.

O relație sănătoasă înseamnă (și) sprijin, iubire și viață bună. Dar cum ai putea să-ți dai seama că ești în relația potrivită? Sau cum știi că ceea ce cauți ți se potrivește cu adevărat? De câte ori te-ai întrebat: de ce suntem atrași de anumiți oameni mai mult decât de alții? Este o întrebare veche, la care oamenii de știință încă mai caută răspunsuri. Și totuși psihoterapeuta Angela Nuțu a încercat să schițeze câteva lămuriri: „Factorul fizic are o mare putere, precum și anumite variabile evolutive, genetice și chiar experiențiale. Uneori te îndrăgostești de cine te aștepți mai puțin, de cel care pare că se potrivește și nu prea tipului tău de personalitate”.

Pietre de temelie

Așadar, ne alegem partenerul în funcție de personalitate? „Da, cu mențiunea că există patru tipuri de personalitate pe care experții le consideră piatra de temelie pentru relația de iubire ideală. Potrivit neurobiologului Helen Fisher acestea ar fi următoarele:

1. Exploratorii

Tipar: Exploratorii doresc aventură și sunt dispuși să-și asume riscuri. Foarte curioși, creativi, energici, spontani, au multe interese - de la drumeții, la teatru și lectură.

Tânjesc după: „Un coleg de joacă”.

În relația de cuplu se înțelege bine cu: alți exploratori.

Dacă ești un explorator: sfatul este să o iei mai încet. Pentru că ești atât de impulsiv, poți să te implici romantic prea repede. Dacă găsești pe cineva care te interesează cu adevărat, ai grijă la înclinația de a ieși și cu alte persoane.

Dacă te întâlnești cu un explorator: fii pregătit să trăiești această poveste de dragoste o zi întreagă. Rămâi flexibil și nu uita că pentru partenerul tău plictiseala este o infracțiune”.

2. Constructorii

Tipar: de obicei convenționali, țin la onoare, moralitate, loialitate; precauți, calmi; sociabili; populari; buni în gestionarea relațiilor cu oamenii, în societate și în construirea familiei și a comunității. Atrași de programe și reguli, aceștia sunt, de asemenea, orientați spre detalii.

Tânjesc după: un partener pe care să se poată baza.

În relația de cuplu se înțeleg bine cu: alți constructori.

Dacă ești un constructor: nu lăsa ca planificarea și programarea să te împiedice să încerci lucruri noi la o întâlnire, cu excepția cazului în care ești alături de un alt constructor. Laudă-te puțin, învață să te relaxezi (constructorii pot fi prea modești) și, în ciuda nevoii tale de socializare, fă-ți timp pentru a fi singur cu partenerul tău de cuplu.

Dacă te întâlnești cu un constructor: nu uita că unui constructor îi place să se bucure de detalii. În general sunt atrași de cei care sunt ordonați și calmi, așa că atunci când faci planuri, ține-te de ele. Constructorii sunt cei care caută un partener pentru toată viața.

3. Conducătorii

Tipar: Conducătorii sunt analitici și logici, simpli, decisivi, cu mintea dură, concentrați și pricepuți la abilități bazate pe reguli. De asemenea, tind să fie ambițioși și competitivi. Sunt în general mai reci și mai distanți.

Tânjesc după: un partener cu care să se conecteze mental.

În relația de cuplu se înțeleg bine cu: negociatorii.

Dacă ești conducător: îți place să deții controlul și ai tendința să pornești foarte hotărât, dar dacă poți avea răbdare și poți lăsa lucrurile să se desfășoare în mod natural, te va ajuta să eviți posibilele episoade romantice care pe tine nu te atrag. Și, deși poți vedea exprimarea emoțiilor ca pe o slăbiciune, este posibil ca cealaltă persoană să considere această reținere ca pe un semn că ești rece, secretos sau neinteresat. Așadar, învață să-ți comunici sentimentele.

Dacă te întâlnești cu un conducător: amintește-ți că el îți va răspunde cel mai bine dacă ești logic, corect și clar. Nu te critica prea mult pe tine însuți (conducătorii nu acceptă acest lucru) și, dacă vrei să-i captezi interesul, caută subiecte mari.

4. Negociatorii

Tipar: negociatorii sunt intuitivi, empatici și expresivi emoțional și au bune abilități de comunicare și sociale.

Tânjesc după: un suflet pereche.

În relația de cuplu se înțeleg bine cu: conducătorii

Dacă ești negociator: dacă ai întâlnit pe cineva care îți place, nu gândi excesiv, enumerând la nesfârșit argumente pro și contra. Înclinația ta spre a fi prea diplomat te poate face să fii prea reținut, încearcă să găsești o punte între a comunica sincer și a-ți păstra discreția și diplomația.

Dacă te întâlnești cu un negociator: reține că negociatorii nu sunt întotdeauna direcți, așa că învață să citești printre rânduri. Evită să fii competitiv cu ei. Și nu ezita să vorbești despre tine: negociatorii adoră să te asculte când vorbești despre ceea ce gândești și simți.

„Cu toții suntem o combinație a acestor patru constelații de trăsături, dar pe unele le exprimăm mai mult decât pe altele. În plus, fiecare dintre noi are o combinație unică de trăsături generale, o semnătură personală unică cu care intrăm în relația de cuplu”, a conchis psihoterapeuta Angela Nuțu.

×
Subiecte în articol: relație de cuplu personalitate