x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 5 crenvurşti de porc, multe chimicale nocive

5 crenvurşti de porc, multe chimicale nocive

de Mihaela Ionescu    |    11 Aug 2009   •   00:00
5 crenvurşti de porc, multe chimicale nocive

Produsul "5 cremvurşti de porc" Lupack este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, fiind fabricat în mare parte din carne de porc, bogată în lipide aterogene. De asemenea, conţine şi zahăr, glucid cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă.



Al doilea ingredient ca pondere este apa, de aceea producătorul a fost nevoit să folosească amidon din cartofi. În acest fel a transformat pasta de carne de porc şi apă într-un amestec cu o consistenţă potrivită pentru a fi vândută sub formă de crenvurşti. Tot dintr-un considerent tehnologic a fost adăugat şi stabilizatorul E452, polifosfat de sodiu. Dacă pe producător l-a ajutat ca pasta să îşi păstreze consistenţa cât mai mult timp, consumatorul va avea de suferit.

Polifosfatul de sodiu dezechilibrează balanţa calciu fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Tot din raţionamente care ţin de aspect a fost folosit şi colorantul azoic de sinteză brun HT. Doza zilnică admisă este de numai 1,5 mg/kg corp din cauza faptului că induce sensibilitate la nivelul pielii şi sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Odată rezolvată problema aspectului, nu a mai rămas decât adăugarea de ingrediente pentru gust.

Pe lângă sare (într-o cantitate mare) şi condimente, s-a folosit şi glutamat monosodic. Potenţează gustul de carne, dar consumat în cantităţi mari duce la dureri de cap, ameţeli, probleme neuropsihice. Tot acest amestec de carne de porc şi substanţe chimice trebuie să ţină cât mai mult pe raftul magazinelor, aşa că a fost nevoie şi de conservantul cu potenţial cancerigen E250.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, suferinzilor cu status proinflamator sistemic, hepaticilor, renalilor, suferinzilor de boli pulmonare, astmaticilor, alergicilor, celor cu afecţiuni dermatologice, neurodegenerative, cu afecţiuni psihice, diabeticilor, celor cu ADHD.


Eticheta
5 crenvurşti de porc. Carne de porc 69%, apă, amidon din cartofi, sare, proteină din lapte (conţine soia), stabilizator (polifosfaţi de sodiu E452), zahăr, potenţiator de aromă (glutamat de sodiu E621), condimente, proteină hidrolizată de porumb, înveliş: colagen de vacă, antioxidant isoascorbat de sodiu E301, conservant nitrit de sodiu E250, colorant brun HT E55.
Valoare energetică 830kj/200kcal, proteine 10 g, glucide 4 g, lipide 16 g.

×