x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Metode simple prin care te eliberezi de griji, îți îmbunătățești starea și depășești traumele. Activități care mențin mintea ageră

Metode simple prin care te eliberezi de griji, îți îmbunătățești starea și depășești traumele. Activități care mențin mintea ageră

de Paul Bardasu    |    26 Ian 2023   •   10:20
Metode simple prin care te eliberezi de griji, îți îmbunătățești starea și depășești traumele. Activități care mențin mintea ageră
Sursa foto: Pixabay

Studiile arată că implicarea în activități creative ne poate susține și îmbunătăți sănătatea mintală. Potrivit Medical News Today, scrisul, dansul sau cântatul pot ajuta atât la o stare bună și o minte ascuțită, cât și la depășirea traumelor, gestionarea emoțiilor negative, micșorarea anxietății și întărirea sistemului imunitar. Iar acum, odată cu explozia tehnologiei, vă puteți bucura de activități creative oriunde: pe telefon, tabletă sau desktop.

1 Colorarea ajută la relaxare

Cărțile de colorat pentru adulți sunt o variantă ideală pentru relaxare. Colorarea este o activitate calmantă care vă poate ajuta creierul și corpul să se relaxeze, inducând o stare similară cu meditația, în sensul că vă scapă de gândurile negre și liniștesc mintea. Iar acest lucru se poate face și pe device-uri. Există mulțime de aplicații pentru cărți de colorat pe telefon sau tabletă. Una dintre ele, Color Therapy (Terapia prin culoare) permite utilizatorilor să picteze după numere sau să coloreze în imagini.

2 Desenul eliberează stresul

Un studiu din 2010 publicat pe PubMed Central a dezvăluit că implicarea în activități artistice are efecte pozitive asupra sănătății noastre. Arta ne oferă o modalitate de a ne exprima. Desenul poate ajuta, de asemenea, la eliberarea stresului și la stimularea creativității, fiind o distracție excelentă cu beneficii asupra minții. Indiferent dacă doriți să explorați site-uri web care vă învață cum să desenați sau pur și simplu să luați un bloc și un creion și să faceți schițe, activitatea vă ajută să vă relaxați.

3 Scrisul și cititul, inamicii Alzheimer

Scrisul nu este doar pentru scriitori, ci este pentru oricine caută un mod de a-și îngriji sănătatea mintală. Un studiu al Asociației pentru Științe Psihologice arată că atunci când oamenii scriu despre experiențele emoționale, își îmbunătățesc starea și îi ajută la depășirea traumelor. Nu numai că scrierea creativă vă poate ajuta să vă exprimați gândurile și sentimentele, dar vă poate crește stima de sine și starea de spirit. Scrisul nu ar trebui să fie o disciplină izolată, ci să meargă mână în mână cu cititul. Ambele activități sunt dușmanii bolii Alzheimer.

4 Cântatul la un instrument, bun pentru memorie

Terapia prin muzică este o practică frecvent folosită de specialiști pentru managementul stresului, îmbunătățirea comunicării, o memorie mai bună și atenuarea durerii. Instrumentele pot fi scumpe, dar, din fericire, puteți învăța online gratuit, cu sau fără instrument. Beatbox, de exemplu, este un mod distractiv de a învăța cum să imitați sunetele tobelor.

5 Dansul te scapă de griji

Ca și în cazul multor alte activități creative, dansul este o modalitate excelentă de a vă exprima. Vă poate crește stima de sine, ajută la eliberarea endorfinelor, reduce stresul, vă poate crește încrederea și vă poate îmbunătăți funcția cognitivă. Dansul în grup sau cu un partener vă poate ajuta, de asemenea, să construiți conexiuni și să obțineți un sentiment de apartenență. Dar dacă sunteți timid, este recomandat să dansați în propria casă, eventual în cadrul unui curs online.

 

×
Subiecte în articol: activități creative