x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aer curat cu plante ornamentale

Aer curat cu plante ornamentale

de Magda Marincovici    |    25 Feb 2011   •   18:55
Aer curat cu plante ornamentale
Sursa foto: /Thinkstock
153758-thinkstock86497575.jpgAloe vera, Ferigă, Gerbera, Filodendron... Toate aceste plante au în comun nu numai graţie, frumuseţe, dar şi o particularitate deosebită: depoluează aerul din locuinţe.

Totul a început într-o navă spaţială. În premieră, în anii ’70, profesorul William Wolverton a demonstrat capacitatea unor plante de a absorbi poluanţii. Cercetător la NASA, William Wolverton a testat această proprietate pe zeci de plante plasate într-un spaţiu perfect închis, cum este cel al unei nave. Şi majoritatea plantelor testate au confirmat ceea ce credea Wolverton. Da. Unele plante pot împrospăta aerul din case. Ceea ce nu înseamnă – aşa cum însuşi profesorul Wolerton insistă – că plantele iau locul aerisirii casei prin metoda clasică: ferestrele larg deschise.

Dar sunt şi situaţii când peste drum de casă se construieşte, se dărâmă şi atunci nu rezolvi mare lucru prin aerisire. În aceste situaţii, apelaţi la plante. Dar nu la întâmplare. Ci ţinând seama de două reguli: nu toate plantele ornamentale depoluează aerul şi fiecare zonă a casei cu planta ei.

Bucătărie şi baie. Pentru aceste spaţii este indicat Anthurium sau Floarea flamingo, plantă tropicală frumoasă, viguroasă, cu flori roşii. Este ideală pentru bucătărie şi baie, deoarece este dovedit faptul că absoarbe amoniacul (a nu se confunda cu amonia­cul soluţie) şi tot felul de compuşi organici volatili degajaţi de produsele folosite pentru întreţinerea curăţeniei. Azaleea este indicată pentru bucătărie, deoarece absoarbe petele de grăsime.

Living. Este singurul loc din casă unde mai este permis cu chiu, cu vai fumatul. Ei bine, Gerbera reuşeşte foarte bine "să înghită" fumul şi să redea aerului prospeţime. Tot Gerbera filtrează foarte bine poluanţi cum ar fi formaldehida şi toluenul. Recomandate pentru holuri şi saloane sunt deopotrivă Filodendronul, Iedera şi Beaucarnea, cunoscută şi sub numele de Piciorul elefantului, care creşte în vreo 20 de specii.

Camere. Chlorophytum este cea mai frecventă plantă de apartament, deoarece creşte foarte repede şi dă în scurt timp noi plante. Are frunzele lungi, verzi sau cu linii galben-albe şi se aranjează perfect în coşuri atârnate. Pe lângă aceste avantaje, Chlorophytum filtrează aerul de benzen şi numeroşi solvenţi. Dacă preferaţi o plantă deosebită alegeţi Spathilphyllum hybride. Botezată şi Floarea lunii, această plantă se acomodează rapid, este uşor de integrat în orice ambient graţie florilor albe extrem de elegante şi, pe deasupra, absoarbe ca o sugativă amoniacul, acetoana şi alţi poluanţi ce plutesc în aerul din camerele noastre. În plus, Floarea lunii este ca un aspirator pentru praful din aer. Filtre bune sunt Aloe vera şi Ficusul.
Indiferent unde este plasat calculatorul, lângă acesta puneţi un Cactus. El reuşeşte să înmagazineze bună parte din radiaţiile emise.

Medicii au şi ei un cuvânt de spus. Şi anume: persoanele alergice, suferinde de astm să consulte medicul curant înainte de a ornamenta casa cu plante. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul dormitorului copilului. Şi încă un sfat: totuşi nici o plantă din lume nu poate înlocui o gură de aer proaspăt.

×