ATENŢIE ● În exces, dulciurile, cafeaua, băuturile alcoolice ne fac nervoşi
Cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturile alcoolice, dulciurile, alimentele
sărate sau cele bogate în grăsimi, carnea roşie, alimentele rafinate,
aditivii alimentari, margarina sunt cauze ale stresului, ne avertizează
nutriţioniştii.
ATENŢIE ● În exces, dulciurile, cafeaua, băuturile alcoolice ne fac nervoşi
Cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturile alcoolice, dulciurile, alimentele sărate sau cele bogate în grăsimi, carnea roşie, alimentele rafinate, aditivii alimentari, margarina sunt cauze ale stresului, ne avertizează nutriţioniştii.
Dieta echilibrată este factor esenţial în menţinerea sănătăţii şi în reducerea stresului. Tot dieta este însă şi cauză de stres, dacă aceasta abundă în alimente rafinate, cafea, ciocolată, sare, zahăr. În volumul "Eşti ceea ce mănînci", dr Gillian McKeith ne atrage atenţia în primul rînd asupra cofeinei din cafea, ceai, ciocolată, cola. "Cofeina determină producerea de adrenalină şi, în felul acesta, duce la creşterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeină îşi extenuează glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Astfel, consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit", notează dr Gillian McKeith.
Pentru a scăpa de stres, multe persoane apelează la băuturile alcoolice. Culmea este că inclusiv alcoolul provoacă stres. Alcoolul stimulează secreţia de adrenalină, substanţă care este la originea irascibilităţii, insomniei, creşterii frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale. De asemenea, excesul de alcool determină creşterea depozitelor de grăsimi din zona inimii şi slăbeşte imunitatea. În exces, băuturile alcoolice afectează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. În condiţii de stres, organismul produce o serie de toxine. Dacă aceste toxine nu sunt filtrate de ficat, ele continuă să circule prin organism. Pentru a reduce stresul, ar trebui să consumăm mai puţină carne roşie. În exces, aceasta creşte concentraţia de dopamină şi norepinefrină din creier, ambele substanţe fiind asociate cu starea de anxietate şi de stres.
ZAHĂRUL. Deosebit de stresant pentru organism este zahărul. Dulciurile rafinate suprasolicită pancreasul, obligîndu-l să secrete o cantitate mai mare de insulină. În acest fel apare pericolul rezistenţei la insulină, ceea ce evoluează treptat spre diabet de tip II, apoi obezitate, boli cardiovasculare. Sarea şi condimentele iuţi sunt incriminate de asemenea că stresează organismul. Alimentele sărate favorizează creşterea tensiunii arteriale şi apariţia instabilităţii emoţionale. Dacă sunt consumate cu moderaţie, condimentele iuţi – ardeiul, muştarul, hreanul – stimulează digestia. În exces însă acestea irită mucoasa gastrică.
De evitat
Alimentele rafinate – pîinea albă, biscuiţii, produsele de patiserie – stresează organismul pentru că sunt sărace în substanţe nutritive, dar sunt foarte bogate în calorii. "Pentru a digera alimentele rafinate, organismul trebuie să îşi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele", arată dr Gillian McKeith. Stresante pentru sănătate sînt şi uleiurile vegetale procesate, margarina. Acestea au un conţinut foarte bogat în acizi graşi TRANS, care cresc riscul de boli cardiovasculare. Margarina şi uleiurile vegetale procesate blochează asimilarea de către organism a acizilor graşi esenţiali. Aceştia din urmă se găsesc în nuci, alune, peşte şi sînt necesari pentru buna funcţionare a creierului.Citește pe Antena3.ro