x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cancer in culori azoice

Cancer in culori azoice

de Cristina Andreea Calin    |    18 Aug 2007   •   00:00
Cancer in culori azoice

Coloranţii azoici sunt aditivi alimentari intălniţi foarte des, in toate categoriile de produse. Efectele lor nocive se resimt imediat, iar consumul lor pe termen lung duce la probleme foarte grave de sănătate.


Coloranţii azoici sunt aditivi alimentari intălniţi foarte des, in toate categoriile de produse. Efectele lor nocive se resimt imediat, iar consumul lor pe termen lung duce la probleme foarte grave de sănătate.

Coloranţii galbeni sunt: E 102 - Tartrazina, E 110 - Galben Auriu sau Sunset Yellow şi E 107 Galben 2G. Pentru tartrazină, doza zilnică admisă este de 7,5 mg/kg corp. De această cantitate trebuie ţinut cont, pentru că acesta este unul dintre cei mai folosiţi aditivi in industria alimentară din Romănia. Este utilizat pentru creme de fructe, băuturi, budinci instant, prăjituri, supe, sosuri, ingheţate, gume de mestecat, jeleuri, marţipan, iaurturi şi lista poate continua. Dintre toţi coloranţii azoici permişi de legislaţia in vigoare, E 102 este cel mai periculos pentru că, aşa cum arată cercetările recente, poate provoca alergii grave, mai ales celor cu intoleranţă la aspirină.


EFECTE. De asemenea, mai este vinovat pentru migrene, tulburări de vedere, rinite, insomnii, stări de oboseală. Din cauza acestor efecte nocive a fost interzis in Austria şi Norvegia. Colorantul Galben auriu sau Sunset Yellow are o doză zilnică admisă de pănă la 2,5 mg/kg corp. Este un colorant azoic folosit pentru jeleu de portocale, marţipan, rulade, gem de piersici, marmeladă, dulciuri, ciocolată caldă, supe la plic, sosuri de brănză şi sucuri. Acesta provoacă reacţii alergice sau de intoleranţă, in special pentru persoanele care sunt alergice la aspirină. Poate intensifica simptomele astmului. Alte reacţii pot fi usturimi ale stomacului, diaree, stări de vomă, urticarie şi umflături ale pielii. In Norvegia şi Finlanda este interzis. E 107 Galben 2G provoacă alergii, mai ales celor cu intoleranţă la aspirină şi astmaticilor. De asemenea, poate provoca hiperactivitate copiilor. Este interzis in Austria, Japonia, Norvegia, Suedia, Elveţia şi Statele Unite. Â

E123 - Amaranthul - este tot un colorant azoic roşu. Analizele realizate pe animale au arătat că este cancerigen, motiv pentru care americanii şi norvegienii nu il mai folosesc. Doza zilnică admisă este de 0,5 mg/kg corp. Roşu Ponceau 4R-E 124 - este un colorant destul de folosit de industria alimentară din Romănia, de aceea trebuie citite cu atenţie etichetele. Doza zilnică recomandată este de 4 mg/kg corp. La fel ca şi E 123, este interzis in SUA, Finlanda şi Norvegia, fiind considerat cancerigen.

Eritrozina - E 127 - are o doză zilnică admisă de 0,1 mg/kg corp, fiind periculoasă pentru că s-a demonstrat că măreşte fotosensibilitatea şi are efecte mutagene. In concentraţii mari eritrozina interferează cu metabolismul iodului. E 129 - Roşu Allura - este tot un colorant azoic. Unul dintre produşii săi de degradare poate duce la apariţia cancerului săngelui cănd este prezent in concentraţii ridicate. Doza zilnică admisă este de 7 mg/kg corp.


ALTE CULORI. Negru Briliant BN - E 151 - este un colorant folosit pentru ingheţate, muştar, gemuri din fructe roşii, sosuri, băuturi, dulciuri, supe. E 151 poate provoca alergii persoanelor cu intoleranţă la aspirină şi creşte numărul crizelor de astm. Este interzis in Danemarca, Australia, Austria, Belgia, Canada, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, Norvegia, Elveţia, Suedia, USA şi Norvegia. Folosirea lui E 154 - Brun FK - este restricţionată in anumite produse, deoarece anumiţi compuşi de-ai săi pot provoca efecte mutagene. De obicei il găsim in peştele afumat şi in anumite sortimente de şuncă. Şi acest colorant este interzis in foarte multe ţări: Australia, Austria, Canada, SUA, Japonia, Irlanda, Suedia, Elveţia, Noua Zeelandă şi Norvegia.

Brun HT - E 155 - este folosit pentru ciocolată şi prăjituri. Se cunoaşte că poate produce sensibilitate dermică. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, Australia.

E 180 - Litolrubina BK - provoacă, la fel ca toţi ceilalţi coloranţi azoici, alergii persoanelor cu intoleranţă la aspirină şi măreşte numărul crizelor de astm. Este interzis in Australia.

Medicii recomandă ca nici un copil să nu consume produse pentru care s-au folosit aceşti aditivi alimentari pentru că efectele sunt periculoase. Aceştia provoacă hiperactivitate cu deficit de atenţie şi alte probleme legate de comportament.


Hiperactivitatea

Copiii cu sindrom de hiperactivitate sunt foarte impulsivi şi se angajează la orice activitate fără să se găndească. Le este greu să-şi planifice dinainte munca sau joaca. De aceea, aceştia au activitate neglijentă la şcoală şi sunt frustraţi, neputăndu-se supune regulilor unui joc. Ajung să dea vina pe alţii pentru orice eşec. In toate aceste situaţii nu pot fi influentaţi prin judecată logică, iar comportarea lor nu se schimbă in cazul aplicării unei pedepse. Aproape 80% dintre copiii hiperactivi sunt băieţi, aceasta cu toate că e de aşteptat ca băieţii să fie mai activi decăt fetele şi că, de regulă, nu ne plăngem de acest lucru prea repede, cum se intămplă in cazul fetelor. Mai multe studii indică doar un procent de 3%-4% din copii cu diagnostic de "superactivi".


E128, Roşu 2G

E 128 este singurul colorant azoic pe care Uniunea Europeană l-a interzis. In combinaţie cu benzoaţii, este implicat in hiperactivitate la copii. Pe deasupra, Roşu 2 G poate duce la anemii şi este un posibil mutagenic. Pănă acum folosirea lui fusese permisă doar pentru anumite tipuri de mezeluri tradiţionale şi pentru carnea pentru hamburger. Ultimele cercetări au arătat că Roşu 2G se poate descompune in intestine, devenind toxic. Mai mult, poate interfera cu hemoglobina provocănd in cele din urmă cancer. Din această cauză nu numai autorităţile din Uniunea Europeană l-au interzis anul acesta, deşi suspiciunile asupra lui planau incă de la inceputul anilor ‘80. E 128 nu mai poate fi folosit nici in Australia, Canada, Japonia, Statele Unite ale Americii.

×
Subiecte în articol: bun de consum Norvegia interzis colorant