x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cei mai longevivi oameni din lume respectă regula „celor 9 lucruri”

Cei mai longevivi oameni din lume respectă regula „celor 9 lucruri”

de Anastasia Paul    |    29 Feb 2024   •   21:15
Cei mai longevivi oameni din lume respectă regula „celor 9 lucruri”
Sursa foto: Hepta

În fiecare zi suntem inundați de lucrurile „corecte” de făcut pentru a trăi o viață mai lungă. Bea 8 pahare de apă pe zi, fă  mișcare, mergi la farmacie pentru o rețetă. Iar alții ne încredințează sarcina imposibilă – dar promițătoare – să păstrăm doar o mentalitate pozitivă.

Astăzi, speranța medie de viață a unui american este de 76,4 ani, iar în 2023 peste 70.000 de americani au împlinit 100 de ani.

Dar în Zonele Albastre, sau regiunile lumii în care oamenii trăiesc o viață excepțional de lungă, oamenii au șanse de zece ori mai mari să trăiască până la 100. Aceste locuri – în special regiunea Barbagia din Sardinia - Italia, Okinawa - Japonia, Peninsula Nicoya - Costa Rica sau Icaria - Grecia sunt pline de centenari.

A fost doar o chestiune de timp până când cercetătorii medicali, demografii, epidemiologii și antropologii au săpat pentru a afla numitorii comuni ai acestor locuri. Astfel, apar zonele albastre „Puterea 9” – sau 9 lucruri pe care cele 5 locuri care au cele mai mari proporții de oameni care ating vârsta de 100 de ani, le au în comun.

Dan Buettner, de la National Geographic, a publicat aceste descoperiri în cartea sa "Zonele albastre: Lecții pentru a trăi mai mult de la oamenii care au trăit cel mai mult". 

1. Mișcare
Studiile arată că un comportament sedentar, cum ar fi statul pe scaun timp de 13 ore pe zi sau mersul pe jos mai puțin de 4.000 de pași pe zi, poate reduce beneficiile metabolice ale exercițiilor fizice, în timp ce activitatea ocazională ar putea ajuta la reducerea nivelului de insulină după masă. Cercetătorii au descoperit că „fleșurile de sol” (adică ridicări ale gambei pentru majoritatea dintre noi) realizate în poziție așezată,  alimentează metabolismul ore în șir. Cu alte cuvinte: nu trebuie să aloci 90 de minute în fiecare zi pentru a face exerciți. Exerciții fizice reduse, încorporate pe parcursul zilei, s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca antrenamentele mai mari planificate, și mult mai accesibile pentru majoritatea.

Poți începe astfel prin a gândi diferit ziua de muncă. Ai o bicicletă? Optează pentru mersul pe jos sau cu bicicleta pe distanțe scurte, inclusiv până la birou, dacă aceasta este o opțiune pentru navetă. Odată ce te afli la birou, încearcăridicarea picioarelor sau întinderea pe scaun, urcă scările pentru a lua o cafea sau alege întâlniri pe jos. Doar câteva minute de activitate care elimină comportamentul sedentar poate aduce multe beneficii.

2. Consum moderat de alcool

Deși există o mulțime de cercetări care laudă beneficiile renunțării la alcool, un pahar de vin este lăudat în Zonele Albastre. Nu datorită beneficiilor vinului pentru sănătate, ci mai mult pentru socializare. În culturile longevității, consumul moderat de alcool apare adesea într-un context social, subliniind rolul comunității și al sărbătorii. Cheia ar putea fi în interacțiunile sociale pozitive, și mai puțin în alcoolul în sine. Relațiile pozitive contribuie la bunăstarea mentală și emoțională.

3. Cum să reacționezi la stres
Cu toții am auzit înainte că stresul nu este bun pentru noi. Totuși, este adesea inevitabil. Când observi cum corpul încordează sau că emoțiile se amplifică, respiră adânc, ține câteva secunde și expiră încet pe nas. Cu cât practici mai mult acest lucru, cu atât va fi mai bine. Poate fi făcut oriunde, oricând și nu interacționează cu niciun medicament.

4. Include legumele în dietă
Cercetătorii Zonelor Albastre sunt de acord cu dieta bazată pe plante, recomandând căutarea de surse de proteine pe bază de plante, cum ar fi fasolea, inclusiv neagră, soia, lintea, în detrimentul cărnii. Și când ai chef de un meniu bazat pe proteine animale, optează pentru o mică porție de carne de porc. 

5. Prietenie
Dacă există un lucru pe care mulți l-au învățat în ultimii ani, este existența unei puteri externe în conexiune și prietenie. Cei care trăiesc cel mai mult își identifică prietenii apropiați și se angajează în acele relații pe viață. S-a demonstrat că dragostea și interacțiunile sociale pozitive eliberează oxitocină, cunoscută sub numele de „hormonul iubirii”, care joacă un rol important în reducerea nivelului de stres. Așadar, relațiile iubitoare și de sprijin pot aduce îmbunătățiri pe termen lung ale stării emoționale și sănătății fizice.

6. Respectă regula 80%.
Cercetătorii au descoperit că oamenii din Zonele Albastre mănâncă cea mai redusă masă după-amiaza târziu sau seara devreme, apoi nu mai mănâncă în restul zilei. Aceasta se încadrează în ceea ce se numește „Regula 80%”, care recomandă oamenilor să nu mai mănânce atunci când stomacul lor este plin de 80%. Când începi să te simți sătul, pune restul deoparte. 

7. Persoanele dragi pe primul loc
Investiția timpului în familia ta are importante efecte asupra stării emoționale, ci și din punct de vedere al longevității. Centenarii de succes îi țin pe părinții în vârstă (sau bunici) în apropiere, se angajează într-o relație cu partener de viață și, dacă au copii, fac efort să petreacă timp cu ei.

8. Găsdește un loc de care îți aparține
Cercetările arată că participarea la o slujbă religioasă de 4 ori pe lună ar putea crește speranța de viață între 4 -14 ani. Dacă nu te interesează religia, există întotdeauna oportunitatea de a te scufunda adânc în propria bunăstare personală. Caută o echipă care să te facă să te simți acceptat și văzut, fie că este vorba de sala de fitness sau de un ritual săptămânal de joc de cărți.

9. Știi „de ce”
Când știi de ce te trezești dimineața și ai un scop în viața ta de zi cu zi, cercetările arată că poți adăuga până la 7 ani la speranța ta de viață. Conceptul japonez Ikigai încurajează indivizii să-și găsească chemarea sau scopul personal, potrivit gq.com.

Pune-ți aceste 4 întrebări și să găsește răspunsurile:

​-ce iubesc? (Pasiune)

-La ce sunt bun? (Profesie)

De ce are nevoie lumea? (Misiune)

Pentru ce pot fi recompensat? (Vocaţie)

 

 

×
Subiecte în articol: longevitate