x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Conservă cu grăsimi

Conservă cu grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    09 Feb 2008   •   00:00
Conservă cu grăsimi

CE BEM, CE MÅNCÅM
În ambalajul de metal stau 22 de procente de carne, restul fiind reprezentat de grăsimi, şorici şi aditivi alimentari din categoria celor nocivi.



CE BEM, CE MÅNCÅM
Picadillo de carne este o conservă care are în compoziţie carne de porc (22%), sânge de porc, plasmă, şorici, grăsime de porc, amidon, proteină din lapte, sare, stabilizator (E 451 – tripolifosfat de sodiu), extracte de condimente, zahăr, antioxidanţi (E 301 – ascorbat de sodiu), conservanţi (E 250 – nitrit de sodiu). Produsul nu beneficiază de etichetă nutriţională, astfel încât este greu să se stabilească valoarea biologică.


ANALIZÅ. Produsul analizat este o conservă din carne de tip "luncheon meat" (carne de dejun) obţinută în principal din carne de porc, sânge de porc, plasmă din sânge de porc, şorici, grăsimi, zaharoză şi aditivi alimentari. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de şorici folosită. Acesta este o proteină colagenică cu valoare biologică foarte scăzută, care are rolul de a reţine apa în produs. De asemenea, grăsimea de porc are un profil lipidic format preponderent din acizi graşi saturaţi aterogeni.

Zaharoza folosită are un index glicemic foarte ridicat, iar în combinaţie cu grăsimea de porc nu face decât să pună şi mai mult în pericol sănătatea consumatorilor, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Dintre aditivii alimentari folosiţi, conservantul E 250 este cel mai folosit, fiind considerat a fi cancerigen. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie reiese că densitatea energetică a produsului este ridicată, imprimată mai ales de grăsimile animale. Conţine surse ascunse de sodiu sub formă de sare, trifosfat de sodiu, ascorbat de sodiu şi nitrit de sodiu.


CONCLUZIE. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu dislipidemii, hipertrigliceridemii, persoanelor cu afecţiuni hepatice şi renale, celor cu cancer, bolnavilor de gută, diabeticilor, celor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, neurodegenerative, celor cu artrite polireumatoide.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu porc