Vitaminele şi mineralele din compoziţie fac din dovleac şi vinete aliaţii unui organism puternic. Singura recomandare este ca aceste legume să fie consumate în stare proaspătă.
DOVLEACUL, SURSĂ DE VITAMINA A
Pulpa de dovleac este bogată în vitamine (A, E, C), săruri minerale, hidraţi de carbon. Din abundenţă se găseşte vitamina A, 100 g de dovleac asigurând 70% din necesarul zilnic de această vitamină. Astfel, prin consumul acestei legume, veţi preveni cancerul, cataracta, ateroscleroza, iar organismul dumneavoastră se va bucura de o protecţie antioxidantă extraordinară. Dovleacul este o sursă de liteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi din familia carotenoidelor.
Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceşti antioxidanţi sunt benefici pentru sănătatea ochilor. Datorită antioxidanţilor, dovleacul împiedică apariţia bolilor cardiovasculare.
Betacarotenul din compoziţie conferă dovleacului proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminuează riscul apariţiei diabetului, reglând valoarea glicemiei în sânge.
CONSTIPAŢIE
Fibrele din dovleac au rolul de a uşura tranzitul intestinal, spune specialistul nostru. Acţiunea stimulantă a fibrelor este accentuată de prezenţa manitolului, un laxativ uşor. De aceea, dovleacul te ajută să ai o digestie uşoară şi să previi în mod natural constipaţia. Aşadar, dacă te confrunţi cu această problemă, mănâncă dimineaţa, înainte de masă, două linguri cu vârf de dovleac crud, ras.
Pentru că are în compoziţie seleniu, dovleacul este recomandat bărbaţilor pentru tratamentul afecţiunilor prostatei, precum prostatitele şi adenomul de prostată. În acest caz, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomandă câte o lingură de dovleac crud ras de două-trei ori pe zi. Se poate adăuga miere doar în cazul în care pacientul nu suferă de diabet.
VINETELE = MULTE VITAMINE ŞI MINERALE
Vânăta este bogată în fibre, în minerale, în vitamine, dar este săracă în calorii. Aşadar, această legumă poate fi consumată cu încredere şi de persoanele care au probleme cu kilogramele în plus. 100 grame de vinete conţin doar 28 kcal.
"Este foarte important modul cum le consumăm. Nu trebuie nicidecum consumate prăjite, cu mult ulei sau sub formă de salată cu sos de maioneză", precizează specialistul nostru. Indicat este ca vinetele să fie preparate la grătar sau sub formă de salată.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi vă propune să preparaţi salată din vinete proaspete, cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
Asemeni dovleacului, vânăta are fibre, care sunt foarte uşor digerabile şi care favorizează funcţionarea intestinelor.
De asemenea, vinetele conţin o cantitate însemnată de vitamina C, contribuind la protecţia organismului de răceli şi infecţii. Vitaminei C i se adaugă vitaminele din grupa B, care ajută organismul în lupta cu depresiile şi insomniile.
TRATEAZĂ ANEMIA
Pe lângă vitamine, această legumă este bogată şi în minerale. Astfel, magneziul, fierul şi zincul se regăsesc din plin în vinete. Motiv pentru care profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă vinetele în tratamentul anemiei, pentru scăderea nivelului de colesterol, pentru buna funcţionare a inimii şi eliminarea lichidelor din organism.