x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ficatul nu încurcă limbile ceasului

Ficatul nu încurcă limbile ceasului

de Florin Condurateanu    |    19 Noi 2010   •   15:38
Ficatul nu încurcă limbile ceasului
Sursa foto: /Thinkstock

138364-thinkstock93257435.jpgSunt unii care fac din noapte zi şi din zi noapte cu o dezinvoltură cu care joacă şeptic. Numai că aceştia care miştocăresc ceasul biologic, ceasul cu care s-a acomodat organismul, nu-şi dau seama că nu joacă şeptic, ci joacă Popa Prostul. Cei care dănţuiesc prin cluburi, respirând tutun şi răsturnând pe gâtlej pahare cu votcă şi pe care-i prinde geana zorilor printre hip-hop şi dansul pinguinului, habar n-au că adormitul di­mi­nea­ţa şi trezitul, când alţii au terminat orele de serviciu, le face brambureală mare în organism. Iată câteva gafe vizavi de sănătate, când se doarme ziua şi se stă treaz noaptea.

Corticoizii încep să fie secretaţi noaptea. Aceşti corticoizi sunt substanţe care luptă cu in­fla­ma­ţiile. Dacă ne agităm noaptea, în diverse feluri, şi nu ne odihnim prin somn, nu lucrează bine aceste subs­tan­ţe antiinflamatoare care nici nu sunt secretate co­respunzător. Nedormind noaptea stricăm şi fabricarea unor hormoni care sunt destinaţi apărării de stres, aceşti hormoni antistres sunt secretaţi dacă omul se odihneşte prin somn. Ei bine, de aici se ampli­fică riscul de a suferi ficatul. Bolile de ficat se manifestă prin inflamaţii la nivelul ficatului. Oare nu cumva sărăcirea în corticoizii ce luptă cu inflamaţiile deschide uşa bolilor de ficatĂ Nedormind noaptea, accentuăm starea de oboseală nejustificată prin mărirea eforturilor, amplificăm starea de oboseală, de astenie care reprezintă simptomele maladiilor hepatice.

Fiindcă ficatul nu dă dureri decât rar, semnele de alarmă ale ficatului că se îmbolnăveşte, că încep inflamaţiile sunt stări de oboseală exagerată, de somnolenţă, de lipsă de chef. Deci ficatul nu acceptă ca cineva plin de aiureală să se joace cu limbile ceasului, să transforme noaptea în zi şi invers. Iată altă greşeală în schimbarea forţată a ritmurilor circadiane (ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparţinând entităilţor vii), cu care organismul s-a obişnuit de mii de generaţii. Sucurile gastrice se produc în organism ziua, când omul lucrează, se mişcă, e activ.

Dacă ne agităm şi nu dormim noaptea, ci avem alte preocupări, sucurile gastrice sunt fabricate noaptea anormal şi rămânem cu hiperaciditate aducătoare de ulcere, gastrite, reflux gastroesofagian. Schimbând prea repede obiceiurile şi ritmurile cu care s-a obişnuit organismul prin ceasul biologic devenim victime sigure. Şi fiindcă a venit vorba de obiceiurile intrate în celulele noastre şi subiectul „sare” este de comentat. Viaţa omului s-a născut la începuturi în mediul marin, deci organismul omenesc reţine sarea, nu elimină sodiul. De aceea, nu e bine ca oamenii să suplimenteze sarea presărând clorură de sodiu peste mâncare din solniţa de pe masă. Omul trebuie să se mulţumească cu sarea existentă în alimente, în fructe, legume, lapte şi lactate etc.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate