14 mai 2008
ROŞII. Un studiu realizat la Universitatea din Manchester a demonstrat că o alimentaţie bogată în roşii protejează împotriva arsurilor solare şi previne apariţia ridurilor. Pentru a beneficia de aceste efecte este necesar să mâncăm roşii în fiecare zi, timp de cel puţin 12 săptămâni. Oamenii de ştiinţă britanici susţin că licopenul, substanţa care dă culoarea roşie acestor legume, are capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete asupra pielii.
VITAMINE. Cantitatea de vitamine şi minerale din alimente scade în fiecare an, avertizează reprezentanţii Ministerului Agriculturii din SUA. Potrivit acestora, în ultimii 30-40 de ani, vitamina A aproape a dispărut din carnea de vită, iar în carnea de pasăre, aceasta a scăzut cu aproape 70%. De asemenea, cantitatea de magneziu din pătrunjel a scăzut cu 30%. După părerea experţilor americani, cauza acestui fenomen este în primul rând sărăcirea solului în macro şi microelemente. În al doilea rând, fructele şi legumele sînt culese adesea înainte de a se coace, cu scopul de a rezista mai mult pe tarabe. Acest lucru favorizează scăderea cantităţii de vitamine şi minerale.
SAREA. Persoanele cu o dietă bogată în sare prezintă un risc crescut de cancer de stomac, arată un studiu efectuat la Universitatea din Tokyo. Cercetătorii japonezi au ţinut sub observaţie 40.000 de japonezi, timp de 11 ani. Cei care consumau mai mult de 6 g sare zilnic erau predispuşi cancerului de stomac. Dietele bogate în sare sînt asociate de asemenea cu creşterea tensiunii arteriale, cu supraponderalitatea şi obezitatea. (Georgeta Licsandru)
Citește pe Antena3.ro