x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

17 Mai 2008   •   00:00

17 mai 2008



RISC. Femeile care au un deficit de vitamina D în organism în momentul diagnosticării cu cancer mamar prezintă un risc cu 94% mai mare de deces sau de generalizare a tumorii faţă de cele care au un nivel suficient din acest element, informează AFP. La studiu au participat 512 femei, cu vârsta medie de 50 de ani, care fuseseră diagnosticate cu cancer mamar şi care au fost tratate în trei spitale ale Universităţii din Toronto în perioada 1989-1995. Cea mai mare sursă de vitamina D provine din expunerea pielii la soare. Aceasta se mai găseşte în anumite alimente şi suplimente şi este
necesară sănătăţii oaselor.

UNDĂ VERDE. Licopenul (carotenoid extras din tomate) poate fi utilizat în numeroase aplicaţii culinare noi, potrivit unei decizii a Autorităţii pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a efectuat o revizuire a ingredientelor care pot proveni de la licopen pe cale sintetică. Piaţa substanţei este dominată de un supliment numit lycored, care este cel mai bine cunoscut pentru calităţile benefice pe care le are asupra inimii şi a prostatei. Licopenul poate fi utilizat în suplimentele alimentare şi băuturile nealcoolice, lactatele, cerealele pentru micului dejun şi biscuiţii. Licopenul este folosit în industria alimentară din 1997 şi este autorizat în UE ca agent de colorare, roşu galben E160 d.

PERICOL. Un focar de infecţie cu Salmonella a fost identificat în produsele uscate destinate hranei cîinilor, care însă se poate transmite şi copiilor, dacă intră în contact cu animalele, susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul de Prevenire şi Control a Bolilor din SUA. Este pentru prima dată cînd s-a pus această problemă, conform cercetătorilor. Însă, cei care au făcut descoperirea afirmă că încă nu ştiu cu exactitate modalităţile prin care transmiterea virusului se poate realiza. Boala care apare în urma virusului se numeşte Salmonelloză, iar consecinţele acesteia sunt diareea, febra şi crampele abdominale. Efectele durează între patru şi şapte zile, iar majoritatea persoanelor se vindecă fără să urmeze un tratament anume.  

×
Subiecte în articol: bun de consum