x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Medicina ayurvedică. Boală versus Sănătate

Medicina ayurvedică. Boală versus Sănătate

de Dan Cuandi    |    16 Iul 2014   •   22:07
Medicina ayurvedică. Boală versus Sănătate

Ayurveda înglobează principiile medicinei holistice, medicinei de prevenţie şi de nutriţie. Elementul central în Ayurveda îl constituie conceptul de Dosha. Aici avem trei tipuri: Vata Dosha, Pitta Dosha şi Kapha Dosha. Modul şi proporţia în care se combină cele trei Dosha-uri determină tipul constituţional. Este ca atunci când am presupune că multitudinea de nuanţe şi culori pe care le vedem în jurul nostru se datorează combinaţiei a trei culori de bază. “Nuanţa de culoare” interioară cu care ne-am născut, adică tipul constituţional, arată procentul în care fiecare din cele trei culori de bază (cele trei Dosha-uri) au contribuit pentru a crea natura noastră. Menţinerea în echilibru a acestui procent de participare a celor trei Dosha-uri ce au determinat tipul nostru constituţional specific, va duce la menţinerea stării de sănătate. Orice perturbare a echilibrului în care se află cele trei Dosha-uri în organismul nostru duce la apariţia stării de boală.

Caracteristicile celor trei Dosha
În funcţie de natura tipului constituţional pe care îl avem ne putem adapta alimentaţia, efortul fizic, serviciul. O alimentaţie nesănătoasă, un efort fizic sau intelectual neadecvat tipului nostru constituţional duc la crearea unui dezechilibru prin creşterea sau scăderea proporţiei de participare a uneia sau a mai multor Dosha-uri în organism ceea ce duce la apariţia bolilor în organism. E ca şi cum combinaţia celor trei culori de bază a dus la formarea unui turcoaz superb. În momentul în care punem puţin mai mult dintr-una din cele trei culori de bază, turcoazul minunat se transformă într-o culoare foarte urâtă (boala).

Tipul constituţional Vata Dosha  
Este caracterizat de un corp fragil, osos, noduros, uscăţiv, subponderal, înălţime ori foarte mare, ori mică, cu pielea uscată, aspră, uneori crăpată, buze subţiri, forţă musculară redusă, ochii uşor adânciţi în orbite, cu tendinţa permanentă la mişcare, rezistenţă fizică redusă, libidou puternic, dar vitalitate sexuală redusă, extremităţi reci, intoleranţă la căldură, apetit alimentar redus sau în salturi.

Tipul constituţional Pitta Dosha...............................................................................

Citește ARTICOLUL INTEGRAL AICI.

×
Subiecte în articol: felicia terapii complementare ayurveda