ALIMENTATIE ECHILIBRATA
"Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror ADN a fost imbunatatit pentru o mai buna rezistenta la boli sau pentru o productivitate ridicata. Noile organisme se mai numesc transgenice sau transspecifice pentru ca se pot transmite informatii genetice de la fiinte foarte indepartate pe scara evolutiei de exemplu, de la o bacterie la o planta", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Daca un aliment contine mai mult de 0,9% organisme modificate genetic este obligatorie mentionarea acestui lucru pe eticheta. De aceea, atunci cand mergem la magazin gasim produse alimentare pe eticheta carora scrie: "Acest produs contine organisme modificate genetic" sau "Acest produs nu contine organisme modificate genetic". In ultimii ani, prin inginerie genetica au fost obtinute rosii, mere, cartofi, fasole, mazare, porumb, sfecla modificate genetic.
Organismele modificate genetic au acelasi gust, aceeasi culoare si aceleasi proprietati nutritive ca si cele traditionale. "Pana in acest moment nu au fost descoperite efecte adverse ale consumului prelungit de produse care contin organisme modificate genetic. Chiar si asa, conditia esentiala este etichetarea, pentru ca avem dreptul sa stim ce contine un aliment si sa alegem ceea ce mancam", continua prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Avantajele plantelor modificate genetic sunt numai de ordin agronomic: culturile au o rezistenta sporita la boli, la insecte, o toleranta ridicata la ierbicide. Soia modificata genetic este rezistenta la un ierbicid universal glifosatul, care distruge orice planta. In momentul in care cultura de soia este stropita cu acest ierbicid, toate celelalte plante mor, numai soia rezista.
Cartofului modificat genetic i-a fost transferata o gena de la o bacterie (bacillus thuringiensis), care distruge gandacul de Colorado. Cartoful care a primit informatia genetica de la bacterie produce o toxina care distruge gandacul cand incepe sa manance frunzele. La rosiile modificate genetic s-a urmarit marirea termenului de valabilitate. Pe de o parte a fost crescuta cantitatea de substanta uscata din rosii, iar pe de alta parte a fost transferat material genetic care opreste procesul de supracoacere, de putrezire a rosiei.