x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Organismele modificate genetic

0
28 Feb 2006 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
"Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror ADN a fost imbunatatit pentru o mai buna rezistenta la boli sau pentru o productivitate ridicata. Noile organisme se mai numesc transgenice sau transspecifice pentru ca se pot transmite informatii genetice de la fiinte foarte indepartate pe scara evolutiei – de exemplu, de la o bacterie la o planta", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Daca un aliment contine mai mult de 0,9% organisme modificate genetic este obligatorie mentionarea acestui lucru pe eticheta. De aceea, atunci cand mergem la magazin gasim produse alimentare pe eticheta carora scrie: "Acest produs contine organisme modificate genetic" sau "Acest produs nu contine organisme modificate genetic". In ultimii ani, prin inginerie genetica au fost obtinute rosii, mere, cartofi, fasole, mazare, porumb, sfecla modificate genetic.

Organismele modificate genetic au acelasi gust, aceeasi culoare si aceleasi proprietati nutritive ca si cele traditionale. "Pana in acest moment nu au fost descoperite efecte adverse ale consumului prelungit de produse care contin organisme modificate genetic. Chiar si asa, conditia esentiala este etichetarea, pentru ca avem dreptul sa stim ce contine un aliment si sa alegem ceea ce mancam", continua prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Avantajele plantelor modificate genetic sunt numai de ordin agronomic: culturile au o rezistenta sporita la boli, la insecte, o toleranta ridicata la ierbicide. Soia modificata genetic este rezistenta la un ierbicid universal – glifosatul, care distruge orice planta. In momentul in care cultura de soia este stropita cu acest ierbicid, toate celelalte plante mor, numai soia rezista.

Cartofului modificat genetic i-a fost transferata o gena de la o bacterie (bacillus thuringiensis), care distruge gandacul de Colorado. Cartoful care a primit informatia genetica de la bacterie produce o toxina care distruge gandacul cand incepe sa manance frunzele. La rosiile modificate genetic s-a urmarit marirea termenului de valabilitate. Pe de o parte a fost crescuta cantitatea de substanta uscata din rosii, iar pe de alta parte a fost transferat material genetic care opreste procesul de supracoacere, de putrezire a rosiei.

PERSPECTIVA. "In acest moment se lucreaza la organisme modificate genetic din generatia a II-a. La acestea se urmaresc modificari compozitionale. De exemplu, boabele de soia ar putea contine o cantitate mai mare de ulei sau anumite substante biologic active. Organismele de generatia a II-a sunt, deocamdata, in faza de experiment, ele nefiind in exploatare industriala", arata prof. dr. Mencinicopschi.

ECOLOGIE. Romania este printre putinele tari din Europa unde se cultiva soia modificata genetic. Culturile de soia modificata genetic vor fi interzise din 2007, tara noastra urmand sa se conformeze astfel reglementarilor Uniunii Europene. Interzicerea culturilor de soia modificata genetic este rezultatul actiunii organizatiilor ecologiste din intreaga lume. Acestea sustin ca prin modificarile genetice este afectat echilibrul natural, ducand la disparitia unor soiuri de plante si specii de animale. Oamenii de stiinta sunt condamnati ca au amestecat gene vegetale cu gene animale, ceea ce in natura nu este posibil. Capsunile modificate genetic, de exemplu, sunt obtinute folosind o gena de peste de apa rece, astfel incat sa poata fi cultivate tot timpul anului.
Citeşte mai multe despre:   genetic,   soia,   modificate,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de