x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Peste jumătate din femei sunt hărțuite la locul de muncă

Peste jumătate din femei sunt hărțuite la locul de muncă

08 Sep 2016   •   00:10
Peste jumătate din femei sunt hărțuite la locul de muncă

Mai mult de jumătate din femei spun că au fost hărțuite sexual la locul de muncă , iar cele mai multe dintre ele recunosc că nu au raportat acest lucru, sugerează noile cercetări realizate de TUC.

Într-un studiu realizat pe 1500 de femei, 52% dintre acestea menționează de hărțuirea sexuală, 30% au fost supuse unor glume neplăcute și un sfert au avut parte de atingeri nedorite, potrivit BBC News.

Frances O’Grady, secretarul general al centrului TUC, spune că femeile s-au simțit rușinate și speriate. „Acest lucru ne face nefericite la locul de muncă, în cazul în care noi vrem doar să ne facem treaba și să fim respectate”, a declarat aceasta pentru Radio 4 BBC.

Hărțuirea sexuală la locul de muncă poate lua diferite forme, de la comentarii nepotrivite și glume despre viața sexuală a unui coleg, până la atingeri nedorite, îmbrățișari sau săruturi și chiar cereri pentru favoruri sexuale, a declarat TUC.

În 9 din 10 cazuri, făptașul a fost de sex masculin și aproape 1 din 5 femei (17%) au spus ca a fost managerul lor sau cineva cu o autoritate directă asupra lor. Cele mai multe (79%) dintre femeile care au declarat că au fost victime ale hărțuirii sexuale nu i-au spus angajatorului.

Motivul pentru care nu au denunțat abuzul a fost teama de a nu afecta relațiile la locul de muncă (28%) sau perspectivele de carieră (15%). Aproape un sfert (24%) dintre cele care nu au raportat abuzul au spus că nu au făcut acest lucru pentru că au simțit că nu ar fi fost luate în serios sau nu le-ar fi crezut nimeni, iar 20% au spus că s-au simțit prea jenate.

Proporția femeilor care se confruntă cu hărțuirea sexuală este mai mare în rândul muncitorilor tineri - aproape două treimi (63%) din cele 138 de femei intervievate cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 ani au declarat ca au fost harțuite sexual la locul de muncă.

Femeile tinere sunt de multe ori angajate pe contracte ocazionale, cum ar fi agent de muncă temporară sau pe contracte de zero ore și ocupă poziții mici, aceștia fiind factori care duc la hărțuirea sexuală.

Studiul realizat de TUC a constatat de asemenea:

  • Mai mult de 28% din femei
  • au fost subiectul unor observații de natură sexuală despre corpul lor sau hainele la locul de muncă
  • 20% au suferit avansuri sexuale verbale nedorite la locul de muncă
  • Iar 12% au trăit atingeri sexuale nedorite sau săruturi la locul de muncă

Doamna O'Grady a adăugat: „Am avut parte de acțiuni necuvenite din partea angajatorilor și dorim ca guvernul să trimită un semnal clar că acest tip de comportament este ilegal.  Cred că cel mai îngrijorător lucru este numărul de femei care pur și simplu nu se simt în stare să raporteze acest tip de abuz. Ele sunt îngrijorate de impactul pe care l-ar avea asupra relațiilor la locul de muncă, de șansele lor de promovare sau, chiar mai frecvent, de faptul că nu vor fi crezute.”

O tânără a declarat cu anonim pentru TUC că la locul ei de muncă anterior a lucrat într-o cameră cu aproape numai persoane de sex masculin, iar comentariile de natură sexuală erau la ordinea zilei.

O altă femeie a mărturisit: „Un coleg încerca în mod constant să mă umilească în fața a 10-16 persoane la un moment dat. Datorită faptului că era mai în vârstă și era tată, le atrăgea atenția băieților mai tineri”.

Bărbații sunt și ei hărțuiți sexual la locul de muncă. „ Sunt un bărbat de vârstă mijlocie și am lucrat recent într-o poziție managerială în prima linie. Au fost momente când am fost supus unor comentarii de natură sexuală din partea unei femei mai tinere și într-o poziție mai mică decât a mea. În ciuda acestor aspecte, comentariile acesteia m-au făcut să mă simt inconfortabil.”

Laura Bates, fondatorul Proiectului Sexism de zi cu zi, care a ajutat la acest raport, a spus că mulți oameni ar dori să creadă că hărțuirea sexuală la locul de muncă este de domeniul trecutului. În realitate însă, ea încă există și are un impact enorm asupra vieților a zeci de mii de femei.

×
Subiecte în articol: hartuire locul de munca job femei