Toată lumea ştie că aerul curat şi mişcarea au efecte benefice asupra organismului. Dar nu numai atât. O plimbare sprinţară măreşte volumul creierului şi ajută memoria .
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o “plimbare energică” în aer liber, de cel puţin trei ori pe săptămână, creşte volumul hipocampusului, adică al zonei din creier responsabilă cu memoria. Această zonă este una dintre primele arii ale creierului care este afectată de cumplita boală Alzheimer.
Cercetătorii au făcut studii pe un eşantion de 120 de persoane, femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, cărora li s-a cerut să facă o plimbare de 40 de minute, în ritm vioi, de trei ori pe săptămână, scrie Daily Mail.
Este binecunoscut faptul că, pe măsura înaintării în vârstă, creierul degenerează. Studiul cercetătorilor prezentat în cadrul Asociaţiei americane pentru Înaintarea Ştiinţei a demonstrat că participanţilor acestuia, care au executat programul timp de un an, li s-au mărit regiunile-cheie din creier, inclusiv hipocampusul, cu 2%, mai scrie publicaţia britanică.
O altă serie de subiecţi cărora li s-au cerut să facă numai exerciţii de gimnastică cu anumite mişcări, mai ales de întindere, a obţinut şi aceasta rezultate performante asemănătoare seriei care a făcut plimbări, dar volumul ariilor cerebrale ale subiecţilor respectivi s-a mărit numai cu 1,5 %.
“Nu este necesar să ai o activitate fizică foarte solicitantă pentru a constata aceste efecte (...) Este ca şi cum ai da timpul înapoi cu doi ani”, a afirmat profesorul Doctor Kirk Erickson, de la Universitatea Pittsburgh. Cu toate acestea, el a precizat că exerciţiile fizice şi mişcarea, în general, nu sunt, totuşi bagheta magică în cazul în care o persoană se luptă cu demenţa, dar este una dintre cele mai bune căi de a menţine sănătatea minţii. (Sânziana Stancu)