x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Preţul unui zâmbet

Preţul unui zâmbet

11 Aug 2011   •   21:00

Mara si Daria Spranceana sunt doua fetite gemene din Constanta. Pana in urma cu doua luni, micutele de 3 ani se jucau si radeau impreuna. Astazi, una dintre ele e pe patul de spital. Iar cealalta nu intelege de ce surioara ei nu mai vine acasa.

Totul a inceput dupa o zi la plaja. Mara si Daria au inceput sa se planga de dureri de cap si au facut febra. Parintii au ajuns cu ele la medicul de familie, care le-a prescris un tratament pentru insolatie si le-a trimis acasa. Mara s-a inzdravenit repede, dar Daria parea ca nu-si mai poate reveni. "Nu-i scadea febra deloc si vomita", povesteste Carmen Belcin, matusa fetitelor. Internata impreuna cu mama ei in Spitalul Judetean Constanta, Daria a facut timp de cateva zile tratament pentru toxiinfectie alimentara. Dar fara nici un rezultat. Au urmat analize suplimentare, recomandate de medicul de familie, dar nici acestea nu au scos la iveala mare lucru. "In cele din urma, s-au hotarat sa nu mai astepte si au plecat cu ea la Bucuresti", spune matusa.

O simpla ecografie i-a aruncat pe parinti in bratele disperarii. "S-ar putea sa fie cancer", au spus medicii. Iar tomografia computerizata a confirmat groaznicul diagnostic. "Nefroblastom cu metastaze hepa­tice de gradul IV" se numeste, in termeni medicali, boala care o chinuieste pe Daria. Este vorba despre o tumoare maligna, instalata in rinichiul stang si ale carei efecte s-au extins pana la ficat. Medicii au recomandat inceperea de urgenta a chimiotera­piei, urmata de operatie si de radioterapie.

Tratamentul initial se poate face in Romania. Deja Daria a suportat primele cure de citostatice, si-a pierdut parul, a slabit si abia mai poate manca. "Nu mai e decat umbra copilului vesel de acum doua luni", spune Carmen Belcin. "Nu mai vorbeste decat cu parintii si cu sora ei, nu se mai joaca, e trista tot timpul." Iar Mara nu intelege de ce nu se mai poate da in leagane si nu mai poate canta cu sora ei si, mai ales, de ce trebuie sa mearga singura la gradinita.

Daria stie ca e bolnava si, pe patul de spital, ii sterge lacrimile mamei. In cel mult o luna va trebui sa fie ope­rata pentru a i se extirpa rinichiul bolnav. Iar operatia, spun medicii de la noi, nu se poate face in Romania. La fel cum nu se poate face nici radioterapia. "E prea mica si le e tea­ma sa n-o piarda pe masa de ope­ratie. Iar radiatiile puternice pe care le emit aparatele de la noi sunt prea mult pentru ea. Dupa interventie va avea nevoie de un aparat care sa atace precis zona afectata de cancer, fara sa distruga si tesuturile din jur", explica Ionut Spranceana, tatal Dariei.

Medici care sa se incumete sa o opereze pe fetita exista. Dar in strainatate. Iar operatia, urmata de radioterapie vor costa peste 100.000 de euro. "Am luat legatura cu clinici din Germania si Franta, am primit ofertele de pret, acum asteptam ca doctorii de acolo sa analizeze investigatiile Dariei si sa ne dea acceptul pentru internare. De asemenea, la Cli­nica Anadolu John Hopkins din Tur­cia am gasit ceea ce se numeste Ci­berknife. Adica exact aparatul de radio­terapie care-i trebuie Dariei dupa operatia din Romania", spune tatal.

Singuri insa, parintii Dariei n-ar putea sa stranga suma necesara. Au nevoie de ajutorul nostru.

Ajutor
Daca vreti si puteti sa o ajutati pe Daria, faceti o donatie, cat de mica intr-unul dintre conturile deschise la BCR pe numele Spranceana Daria Georgiana:
CONT LEI: RO 78 RNCB 0307 1227 5379 0001;
CONT EURO: RO 51 RNCB 0307 1227 5379 0002;
Cod SWIFT: RNCBROBU.
Pentru mai multe detalii despre acest caz, il puteti contacta pe tatal Dariei, Ionut Spranceana, la numarul de telefon 0766.376.000.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete