x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Regimul detox: peşte, lactate, varză

0
Autor: Magda Marincovici 01 Dec 2009 - 00:00
Regimul detox: peşte, lactate, varză /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto

E vremea postului. O bună ocazie pentru regimul detox, recomandat la orice vârstă pentru multiplele lui avantaje: eliminarea toxinelor, protejarea sănătăţii, refacerea tonusului general. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm hrană vie, cât mai puţin procesată şi cât mai puţin preparată termic. Adică, alimente crude sau cel mult preparate în abur. La masă, poftă bună la alimente albe: lactate, peşte, varză, orez, usturoi, ceapă, fasole.



Detox este regimul momentului. Argumentul principal: eliminarea toxinelor prin selectarea alimentelor sănătoase repartizate echilibrat la mesele principale.

Aparent, denumirea de regim detox (detoxificare) este curios, chiar uşor agresiv. Ceea ce nu este departe de adevăr, mai ales în mediul urban, unde la ora actuală, alimentaţia astâmpără foamea, dar nu protejează sănătatea. Dar acumularea de toxine în organism prin intermediul alimentaţiei, chiar într-o măsură mai redusă, este valabilă şi în mediul rural. Pentru că, totuşi, chimia a pus stăpânire pe hrana noastră. Şi dacă mai adăugăm poluanţii existenţi în aer, chimia din medicamentele administrate în mod curent, atunci probabil bănuim cât de cenuşie este imaginea pe dinăuntru a corpului nostru. De fapt, de aici începe regimul detox: de la conştientizarea că toxinele ne invadează, ne stăpânesc. Dar niciodată nu e prea târziu să scăpăm de ele. Un nutriţionist spunea poetic că un asemenea regim în sezonul rece ne face, printre altele, să aducem mai repede primăvara în viaţa noastră.

Tirania chimiei

Corpul are propriul sistem de detoxificare, dar este posibil ca organe care formează acest mecanism cum sunt rinichii, intestinele sau splina "să obosească", atunci când sunt foarte solicitate. Atunci le putem ajuta printr-un regim detox, printr-o alimentaţie echilibrată, sănătoasă, care ajută organismul să elimine toxinele. Acest nou echilibru permite redobândirea greutăţii normale, ieşirea de sub influenţa nefastă a chimiei şi recăpătarea tonusului. Pentru a scăpa de sub tirania chimiei trebuie să mâncăm alimente de calitate, biologic sănătoase, cel puţin trei săptămâni. Este un cadou oferit organismului nostru programat să recunoască alimentele bio, vii, dar pe care-l chinuim groaznic, îl stresăm continuu atunci când îl bombardăm cu hrană moartă, ultrarafinată, procesată. Vom alege să mâncăm crudităţi: prioritar legume. Cât priveşte fructele, evident şi ele crude, dar le vom reduce pe cele acide. Cereale pentru digestie. Uleiul de măsline în special, pentru aportul de omega 3. Orezul, hrişca, lintea pentru aportul redus de gluten. Şi trebuie să reţinem că pentru digestie, pentru protejarea sistemului cardiovascular, cerebral este capital să profităm de uleiul colza, de nuci etc.

Hidratare, masaj

Detoxificarea presupune şi o bună hidratare: cel puţin 1,5 litri de apă zilnic. Dar şi masajul cu uleiuri esenţiale care se adaugă celor 30 de minute de activitate fizică zilnică. Astfel, nu numai că ne debarasăm de toxinele care ne pun sănătatea în pericol, dar atenuăm stresul acumulat la locul de muncă sau în alte împrejuărări. Mai scăpăm şi de 2,5 - 3 kilograme. Aşa vom constata că am pierdut câţiva centimetri în talie, în jurul coapselor şi al braţelor. Ceea ce ne va dezinhiba, ne va încuraja să ne etalăm silueta, se vor armoniza formele, adică ne vom simţi bine în pielea noastră.

CRUDE. ÎN ABURI. Potrivit nutriţioniştilor, în acest an, în top este regimul detox conceput pentru protejarea sănătăţii. Principiul de bază: eliminarea toxinelor prin alimente naturale. Aceasta înseamnă alimente albe, cu prioritate lactate, peşte alb, care şi nutritiv, şi simbolic sunt alimente vii, pure. Mai trebuie să punem la aceeaşi masă orezul, soia, puţin tofu, fructe şi legume crude sau cel mult preparate "în abur". De asemenea, în aceeaşi serie se află varza, ideală în cura de detoxificare atât crudă, în salate, sau sub formă de suc. Efecte diuretice şi depurative certe obţinem dacă bem zilnic un pahar cu suc de varză în care mai punem câteva picături de lămâie. Alicina, o substanţă valoroasă care dă usturoiului mirosul lui inconfundabil, ne ajută să normalizăm nivelul colesterolului şi să punem pe fugă toxinele.

DIGESTIE. Treabă bună în lupta cu toxinele fac: avocado, sfecla roşie, anghinarea. Dar mai ales merele. Ele scad nivelul colesterolului şi pe cel al toxinelor, se pricep foarte bine să ne facă digestia uşoară. Sunt eficiente sub formă de suc, crude, compot, coapte, rase adăugate în salate de verdeţuri.

BENEFICII. Pentru că au un conţinut bogat în fibre, merele sunt fructele care asigură o bună digestie, luptă împotriva creşterii nivelului colesterolului, previn atacul cerebral şi infarctul. Consumând mere, veţi favoriza eliminarea substanţelor toxice din organism. Mărul are acţiune tonică, diuretică, depurativă, antiseptică, laxativă. În uz extern, mărul redă elasticitatea ţesăturilor, grăbeşte vindecarea cicatricelor inestetice. Toate acestea se datorează pectinei, cea mai importantă substanţă activă din măr.

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...
Serviciul de email marketing furnizat de