Căpşunile au şi ele hachiţele lor, sunt împlinite şi frumoase numai în anumite perioade ale anului. Şi în funcţie de cât de strălucitoare sunt ele au umblat tragic la destinul românului Vasile Vasile din Olteniţa. Ce nume românesc, Vasile, Vasile din Olteniţa! Unul din românii bântuiţi de vârtejul istoriei cum s-a întâmplat cu ai noştri de veacuri şi de veacuri. Ei bine, Vasile Vasile din Olteniţa a primit meseria de căpşunar în cele străinătăţuri, că a apărut profesia asta pentru românii care nu-şi mai găsesc slujbă la ei acasă. Vasile Vasile din Olteniţa a cules căpşuni în Spania până când ferma a avut o perioadă porţile zăvorâte.
Acum, în Spania iarăşi se culegeau căpşuni şi Vasile Vasile a laut iar drumul Spaniei să lupte pentru niscaiva bani pentru familia lui din Olteniţa. Soţia lui a avut mai mult noroc. A lucrat fără întreruperi în Spania unde se află şi acum. Însă la mulţi, mulţi kilometri depărtare de zona unde Vasile Vasile trebuia să culeagă iarăşi căpşuni. Bucuros că îşi reia munca printre tufele de căpşuni românul Vasile Vasile s-a urcat în autocarul care lua în piept şoselele Europei până la staţia terminus în Spania.
Până a ajunge la ferma unde redevenea căpşunar Vasile Vasile s-a simţit rău în autocar. Simţea că se sufocă, că aerul nu-i mai pătrunde în plămâni. Au ajuns cu autocarul în Barcelona, a venit salvarea şi l-a internat pe Vasile Vasile. N-a stat mult în spitalul barcelonez şi i-au dat drumul. A pornit prin oraşul necunoscut Vasile Vasile şi a telefonat unor alţi camarazi de muncă români, dar care n-au putut să vină să-l ia din marea metropolă fiindcă era 1 Mai. Românul Vasile Vasile, bărbatul de numai 43 de ani, a simţit iarăşi o adâncă slăbiciune în tot trupul. Era într-un oraş necunoscut.
S-a dus într-un parc şi s-a aşezat neputincios pe o bancă. Şi pe acea bancă dintr-un parc străin românul căpşunar Vasile Vasile de 43 de ani a murit. L-au găsit poliţiştii şi l-au dus la morgă. Autopsia a găsit o baltă de sânge în plămâni, probabil se spărsese o arteră. Plămânii căpşunarului Vasile Vasile deveniseră de sângele băltit roşii precum căpşunile târzii. Unde or fi oare lucrurile căpşunarului român mort într-un parc străin? Familia doreşte să-l aducă acasă, să-l îngroape după datina noastră în cimitirul de lângă Dunăre. Dar revenirea acasă a căpşunarului fără suflare costă mult, şapte mii şi ceva de euro.
Îmbălsămarea este spre 1.000 de euro, sicriul trebuie să fie etanş şi meşterit din zinc, avionul costă scump pentru un trup fără viaţă. Copilul românului Vasile Vasile a primit câţiva bănişori de ajutor de la colegi din şcoala Olteniţei. S-au zbătut neamurile, cele două surori, nevasta să se împrumute de la cunoscuţi nişte bani. Dar n-au reuşit să strângă nici măcar jumătate din costurile aducerii acasă a căpşunarului mort printre străini. Câtă tragedie poate să existe în familia românului Vasile Vasile din Olteniţa, silit de vremurile grele ale ţării să se ducă la mii de kilometri ca să muncească printre tufele de căpşuni pentru a-şi ţine în şcoală copilul şi pentru a nu lăsa să se dărâme casa bătrânească de lângă Dunăre.
Soţia lui a fost şi ea obligată să muncească în îndepărtata Spanie. Acasă nu mai aveau serviciu. Şi acum, iată, că nu se pot strânge 7.000 de euro din sărăcia lucie pentru a se odihni în pământ românesc căpşunarul Vasile Vasile, şi a avea un mormânt lângă Dunăre unde să-l plângă băiatul, mama, familia. Ce uşor este să propui românilor să lucreze în străinătate, dar soarta familiei românului Vasile Vasile din Olteniţa s-a făcut scrum.
P.S. În această rubrică am scris despre un alt tânăr necăjit căruia viaţa i se poate salva numai printr-un transplant de rinichi făcut în străinătate, dată fiind incompatibilitatea cu majoritatea posibilelor greve de aici. Reamintim conturile în euro şi în lei unde oamenii de suflet îl pot ajuta pe bolnavul tânăr Bogdan Pandelaş. Cont în euro: RO76RNCB0829000601830001BCR Sucursala Mărgeanului; cont în lei: RO49RNCB0829000601830002.