x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Semne că e timpul pentru Terapie de Cuplu: Cum poți detecta când relația ta are nevoie de ajutor

Semne că e timpul pentru Terapie de Cuplu: Cum poți detecta când relația ta are nevoie de ajutor

de Vali Deaconescu    |    05 Ian 2024   •   21:15
Semne că e timpul pentru Terapie de Cuplu: Cum poți detecta când relația ta are nevoie de ajutor
Sursa foto: Unsplash

Terapia de cuplu oferă instrumentele necesare pentru a trece la următoarea etapă a relației tale. Nu este nevoie să ajungi în pragul despărțirii și depresiei pentru a apela la acest tip de intervenție. De fapt, terapia de cuplu poate fi o măsură preventivă și o investiție în sănătatea continuă a relației voastre.

Este în regulă să aștepți până când simți că este momentul potrivit pentru a face ultimul efort de a salva relația. Fiecare cuplu are propriul său cronometru, iar poate că nu erai pregătit până acum, potrivit YourTango.

Iată 3 semne mici care indică faptul că este momentul să apelezi la terapie de cuplu:

1. Intuiția ta îți spune că este timpul: Simți că ceva s-a schimbat în relația voastră. Modelele problematice care au existat întotdeauna nu mai funcționează. Când îți oprești puțin ritmul și asculți intuiția, vei realiza că relația ta a evoluat într-un fel sau altul.

Respiră adânc și lasă-ți mintea să-ți cutreiere relația. Observă ce sentimente ai în corp. Ești relaxat și în pace, sau simți o anumită tensiune și disconfort? Unde simți disconfortul și ce îți spune acesta?

Stai liniștit și lasă răspunsul să vină din cunoștința ta internă. Atunci când ceva nu este în regulă în relația ta, de obicei știi, la un nivel profund, că trebuie să încetinești și să faci un bilanț cu tine însuți. Intuiția ta este prietena ta.

2. Aveți aceeași ceartă și nimic nu se rezolvă: Te afli într-un cerc vicios al unor dispute aparent nesfârșite și nimic nu pare a fi rezolvat. Vrei să fii ascultat și înțeles, dar te simți judecat și singur. Toate cuplurile au probleme perpetue.

John Gottman, cunoscut cercetător în domeniul relațiilor de la Institutul Gottman, estimează că aproximativ 69% dintre problemele dintr-o relație nu au soluții!

Trebuie să puteți discuta despre problemele nesolvabile și să ajungeți la o înțelegere, acceptare și iubire reciprocă. Dacă întâmpinați dificultăți în acest sens, este posibil să aveți modele negative de comunicare sau alte provocări care vă stau în cale.

Terapia de cuplu vă poate ajuta să înțelegeți ce vă ține blocați și să lucrați pentru a recăpăta speranța și pentru a vă simți din nou ascultați.

3. Vă simțiți distanțați și deconectați și evitați abordarea problemelor: Poate că tu și partenerul tău evitați conflictele și preferați să mențineți o atmosferă pașnică prin a nu aborda ceea ce vă deranjează.

Acest lucru poate funcționa pentru unele cupluri, dar dacă nu există niciodată niciun conflict, acesta este un semn că problemele sunt ascunse sub preș și, în cele din urmă, vor crea distanță și disconfort.

Unele conflicte sunt necesare în relații. Acestea vă ajută să vă înțelegeți și să vă simțiți apropiați unul de celălalt. Vestea bună este că voi și partenerul vostru vă puteți apropia din nou dacă discutați mai sincer și deschis despre sentimentele voastre, chiar și cele mai delicate. Terapia de cuplu poate fi de ajutor în acest sens.

×
Subiecte în articol: Terapia de cuplu