x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sperietoarea de ciori din farfurie

0
Autor: Florin Condurateanu 09 Sep 2008 - 00:00

Lungă vreme o serie de teorii de largă circulaţie puneau la zidul infamiei o serie de alimente pe care le considerau crimă şi pedeapsă.A mai înaintat medicina şi adesea s-au mai lărgit cătuşele cele strînse aprig pe faima unor alimente şi ele au început să nu mai fie percepute ca diavoli întunecaţi.



Lungă vreme o serie de teorii de largă circulaţie puneau la zidul infamiei o serie de alimente pe care le considerau crimă şi pedeapsă. Rechizitorii peste rechizitorii făcute de mari medici, care arătau cu deget acuzator că o serie de alimente trebuie cît mai atent evitate fiindcă fac furtuni în organism. A mai înaintat medicina şi adesea s-au mai lărgit cătuşele cele strînse aprig pe faima unor alimente şi ele au început să nu mai fie percepute ca diavoli întunecaţi. Nu s-a ajuns chiar la faza de a transforma aceste alimente mult hulite în dive strălucitoare către care să se îndrepte toată atenţia publicului, dar nici perso­najele de smoală nu mai sînt. Nu mai sînt prezentate ca Iago.  


Oul

Un exemplu în privinţa schimbării macazului, cu care erau privite unele alimente acum o vreme, este oul. Cum suna actul de acuzare la adresa oului? Oul este cel mai periculos depozit de colesterol. Că în gălbenuş s-a strîns doldora de colesterol şi că să mănînci ouă cît mai rar. Iar cei cu proces de ateroscleroză, deci cu hipertensiune şi boli de inimă, chiar aveau o anume interdicţie la ouă, fiindu-le permise unul-două pe săptămînă. Între timp, ştiinţa n-a mai îmbrăcat în acuzaţii oul, ba a declarat că oul este foarte hrănitor. În gălbenuşul de ou se găsesc cele mai valoroase proteine din punct de vedere calitativ. E drept însă că gălbenuşul are ceva mai mult colesterol. Dar să nu se uite că, în realitate, cam 70% din colesterolul existent în organismul omului este fabricat de propriul ficat.  Deci majoritatea colesterolului vine din propria producţie de cole­sterol şi doar 25-30% din colesterol este adus din alimentaţie. Tocmai de aceea medicamentele împotriva colesterolului mărit se referă,  pe de o parte, la inhibarea producţiei de colesterol a ficatului, iar alte medicamente îşi  propun să micşoreze absorbţia de colesterol în intestin.  Revenind la recomandări, omul e bine să mănînce unul-două ouă fierte sau sub formă de ochiuri româneşti în apă, la două-trei zile. E bine ca ouăle să fie bătute în ciorbă şi în mîncare. Albuşul de ou este mai puţin nutritiv şi unora le provoacă alergii.  


Cafeaua

A fost o vreme în care pe cele mai spurcate liste alcătuite de medicină privind alimentele periculoase se găsea şi cafeaua. Se zicea că ceştile de cafea lovesc în inimă, în vase, în tubul digestiv. Cu timpul, criticile medicinei la adresa cafelei s-au mai îmblînzit şi astăzi cafeaua chiar nu mai figurează pe tabelele cu alimente periculoase. Cardiologia rosteşte clar următorul sfat: omul poate bea cafea, dar să se oprească dacă, după un număr de ceşti cu cafea, inima începe să fîlfîie şi pare că o ia la alergătură. Cînd omul simte că a atins pragul de palpitaţii date de cafea, nu-şi mai face altă ceaşcă.  


Untul

Era o vreme în care untul era prezentat ca un înger făcător de bine în toate cele. Mai nou însă medicina spune că trebuie să existe şi o frînă cu care să domolim consumul de unt. Mai ales adulţii trebuie să înţeleagă că untul are multe grăsimi. Dar el se poate consuma fără exces, fiindcă untul conţine vitamine liposolubile. Oricum, ceva trebuie să evităm, să nu se prăjească mîncăruri şi carne în unt, fiindcă el este mai gras decît uleiul şi produce mai multe acroleine rele în urma prăjirii. Margarina trebuie însă evitată. Nu amintim decît că primarul New York-ului a interzis folosirea margarinei în peste 20.000 de localuri şi cofetării din marea metropolă americană.


Legumele şi fructele

Un alt slogan se află pe buzele tuturor. Trebuie să mănînci cît mai multe legume şi fructe. E adevărat că ele sînt recomandate datorită bogăţiei în vitamine şi microelemente. În plus, zahărul cel mai bun pentru organism (glucidele) este cel conţinut de fructe şi legume.  Iată şi un alt argument în favoarea legumelor şi fructelor.  Ele conţin fibre vegetale care facilitează tranzi­tul intestinal, ştiut fiind că unul dintre necazurile omului modern este constipaţia. Dar nici consumul de-a valma de legume şi fructe nu este o scofală. Pentru oamenii sănătoşi sînt recomandate legume proaspete sub formă de salate, pentru oamenii bolnavi e bine ca legumele să fie prelucrate în mîncăruri şi ciorbe. Copiii trebuie să mănînce din belşug fructe. Dar oamenii graşi trebuie să tragă frîna de mînă în consumarea în exces a fructelor, fiindcă ele sînt bogate în zahăr şi aduc destul de multe calorii.


FIBRE. Pentru oamenii cu suferinţe ale tubului digestiv nu sînt recomandate următoarele legume: varză, castraveţi, ridichi. Acestea conţin fibre mai rezistente la acţiunea fermenţilor digestivi, deci produc balonări, crampe, chiar şi crize de bilă.


RECOMANDĂRI. Una dintre legumele binevenite este dovlecelul, căci el se digeră uşor şi este gustos. Sînt agreate de medicină şi următoarele legume: salata verde, ardeii graşi, broccoli. Roşiile sînt bune, dar pentru cei care au avut criză de pietre la rinichi e bine ca roşiile să fie curăţate de coajă şi de seminţe. Usturoiul este foarte binevenit pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare. Şi fructele trebuie folosite din plin, dar şi aici cu discernămînt. Cei suferinzi de co­lite de fermentaţie e bine să-şi prepare fructele sub formă de compot sau ca mere la cuptor.


PREPARATE TRADIŢIONALE. E bine ca omul să mănînce tot mai multe mîncăruri tradiţionale, mîncăruri gătite după obiceiurile locului, cu alimente şi carne existente în zona natală. Pentru că de generaţii şi generaţii organismul omului s-a acomodat cu carnea animalelor ce cresc în ţara lui, care pasc iarbă de pe pămîntul locului de baştină. Şi să nu uităm că există vorba aceea “mîncarea ca la mama acasă” şi lăuda­tul permanent al plăcintelor făcute de bunica, ce ne delectau copilăria.
Citeşte mai multe despre:   alimente,   sînt,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de