x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sperietoarea de ciori din farfurie

0
Autor: Florin Condurateanu 09 Sep 2008 - 00:00

Lungă vreme o serie de teorii de largă circulaţie puneau la zidul infamiei o serie de alimente pe care le considerau crimă şi pedeapsă.A mai înaintat medicina şi adesea s-au mai lărgit cătuşele cele strînse aprig pe faima unor alimente şi ele au început să nu mai fie percepute ca diavoli întunecaţi.



Lungă vreme o serie de teorii de largă circulaţie puneau la zidul infamiei o serie de alimente pe care le considerau crimă şi pedeapsă. Rechizitorii peste rechizitorii făcute de mari medici, care arătau cu deget acuzator că o serie de alimente trebuie cît mai atent evitate fiindcă fac furtuni în organism. A mai înaintat medicina şi adesea s-au mai lărgit cătuşele cele strînse aprig pe faima unor alimente şi ele au început să nu mai fie percepute ca diavoli întunecaţi. Nu s-a ajuns chiar la faza de a transforma aceste alimente mult hulite în dive strălucitoare către care să se îndrepte toată atenţia publicului, dar nici perso­najele de smoală nu mai sînt. Nu mai sînt prezentate ca Iago.  


Oul

Un exemplu în privinţa schimbării macazului, cu care erau privite unele alimente acum o vreme, este oul. Cum suna actul de acuzare la adresa oului? Oul este cel mai periculos depozit de colesterol. Că în gălbenuş s-a strîns doldora de colesterol şi că să mănînci ouă cît mai rar. Iar cei cu proces de ateroscleroză, deci cu hipertensiune şi boli de inimă, chiar aveau o anume interdicţie la ouă, fiindu-le permise unul-două pe săptămînă. Între timp, ştiinţa n-a mai îmbrăcat în acuzaţii oul, ba a declarat că oul este foarte hrănitor. În gălbenuşul de ou se găsesc cele mai valoroase proteine din punct de vedere calitativ. E drept însă că gălbenuşul are ceva mai mult colesterol. Dar să nu se uite că, în realitate, cam 70% din colesterolul existent în organismul omului este fabricat de propriul ficat.  Deci majoritatea colesterolului vine din propria producţie de cole­sterol şi doar 25-30% din colesterol este adus din alimentaţie. Tocmai de aceea medicamentele împotriva colesterolului mărit se referă,  pe de o parte, la inhibarea producţiei de colesterol a ficatului, iar alte medicamente îşi  propun să micşoreze absorbţia de colesterol în intestin.  Revenind la recomandări, omul e bine să mănînce unul-două ouă fierte sau sub formă de ochiuri româneşti în apă, la două-trei zile. E bine ca ouăle să fie bătute în ciorbă şi în mîncare. Albuşul de ou este mai puţin nutritiv şi unora le provoacă alergii.  


Cafeaua

A fost o vreme în care pe cele mai spurcate liste alcătuite de medicină privind alimentele periculoase se găsea şi cafeaua. Se zicea că ceştile de cafea lovesc în inimă, în vase, în tubul digestiv. Cu timpul, criticile medicinei la adresa cafelei s-au mai îmblînzit şi astăzi cafeaua chiar nu mai figurează pe tabelele cu alimente periculoase. Cardiologia rosteşte clar următorul sfat: omul poate bea cafea, dar să se oprească dacă, după un număr de ceşti cu cafea, inima începe să fîlfîie şi pare că o ia la alergătură. Cînd omul simte că a atins pragul de palpitaţii date de cafea, nu-şi mai face altă ceaşcă.  


Untul

Era o vreme în care untul era prezentat ca un înger făcător de bine în toate cele. Mai nou însă medicina spune că trebuie să existe şi o frînă cu care să domolim consumul de unt. Mai ales adulţii trebuie să înţeleagă că untul are multe grăsimi. Dar el se poate consuma fără exces, fiindcă untul conţine vitamine liposolubile. Oricum, ceva trebuie să evităm, să nu se prăjească mîncăruri şi carne în unt, fiindcă el este mai gras decît uleiul şi produce mai multe acroleine rele în urma prăjirii. Margarina trebuie însă evitată. Nu amintim decît că primarul New York-ului a interzis folosirea margarinei în peste 20.000 de localuri şi cofetării din marea metropolă americană.


Legumele şi fructele

Un alt slogan se află pe buzele tuturor. Trebuie să mănînci cît mai multe legume şi fructe. E adevărat că ele sînt recomandate datorită bogăţiei în vitamine şi microelemente. În plus, zahărul cel mai bun pentru organism (glucidele) este cel conţinut de fructe şi legume.  Iată şi un alt argument în favoarea legumelor şi fructelor.  Ele conţin fibre vegetale care facilitează tranzi­tul intestinal, ştiut fiind că unul dintre necazurile omului modern este constipaţia. Dar nici consumul de-a valma de legume şi fructe nu este o scofală. Pentru oamenii sănătoşi sînt recomandate legume proaspete sub formă de salate, pentru oamenii bolnavi e bine ca legumele să fie prelucrate în mîncăruri şi ciorbe. Copiii trebuie să mănînce din belşug fructe. Dar oamenii graşi trebuie să tragă frîna de mînă în consumarea în exces a fructelor, fiindcă ele sînt bogate în zahăr şi aduc destul de multe calorii.


FIBRE. Pentru oamenii cu suferinţe ale tubului digestiv nu sînt recomandate următoarele legume: varză, castraveţi, ridichi. Acestea conţin fibre mai rezistente la acţiunea fermenţilor digestivi, deci produc balonări, crampe, chiar şi crize de bilă.


RECOMANDĂRI. Una dintre legumele binevenite este dovlecelul, căci el se digeră uşor şi este gustos. Sînt agreate de medicină şi următoarele legume: salata verde, ardeii graşi, broccoli. Roşiile sînt bune, dar pentru cei care au avut criză de pietre la rinichi e bine ca roşiile să fie curăţate de coajă şi de seminţe. Usturoiul este foarte binevenit pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare. Şi fructele trebuie folosite din plin, dar şi aici cu discernămînt. Cei suferinzi de co­lite de fermentaţie e bine să-şi prepare fructele sub formă de compot sau ca mere la cuptor.


PREPARATE TRADIŢIONALE. E bine ca omul să mănînce tot mai multe mîncăruri tradiţionale, mîncăruri gătite după obiceiurile locului, cu alimente şi carne existente în zona natală. Pentru că de generaţii şi generaţii organismul omului s-a acomodat cu carnea animalelor ce cresc în ţara lui, care pasc iarbă de pe pămîntul locului de baştină. Şi să nu uităm că există vorba aceea “mîncarea ca la mama acasă” şi lăuda­tul permanent al plăcintelor făcute de bunica, ce ne delectau copilăria.
Citeşte mai multe despre:   alimente,   sînt,   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți

74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți
Ministerul Sănătății a anunțat că alocă în acest an peste 74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți. În acest scop, Ioana Mihăilă a semnat ordinul prin care se...

Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină

Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină
O mulţime de legende umblă cu privire la testele făcute de gravidă, se vorbeşte de cât mai dese controale şi ecografii. Iată viziunea actuală cu privire la supravegherea sarcinii. Doctorul în medicină...

Igiena dupa implant dentar

Igiena dupa implant dentar
Galerie Foto Multi pacienti care trec pragul unei clinici stomatologice se intreaba care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte dupa ce au apelat la tratamentul cu implant dentar. Specialistii recomanda o igiena orala...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de firma germană de biotehnologie CureVac are o eficiență de numai 47%, în urma unui amplu studiu, scrie AFP. Acesta este dezvoltat pe tehnologia ARN mesager. "A atins o efica...

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață
În 1967, psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe au examinat dosarele medicale a peste 5.000 de pacienți cu scopul de a stabili care sunt evenimentele cele mai stresante din viața unui om și care este impactul pe...

(P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.

(P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.
Galerie Foto Lifting-ul facial este o un procedeu chirurgical care diminuează semnele vizibile cauzate de îmbătrânire de la nivelul feței și gâtului cum ar fi ridurile, șanțurile nazolabiale adâncite, depunerile...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul american de medicamente Novavax oferă o protecție de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini, arată un studiu realizat pe aproximativ 30.000 de...

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine
Andi Dorfman are peste un milion de fani pe rețelele sociale, oferă sfaturi de întreținere și relaxare mentală și fizică. A fost vedetă în reality show-ul The Bachelorette și prezentatoare de...

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei
Circa 67% dintre angajaţii părinţi au constatat stări de frustrare şi anxietate la copii în ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, arată un sondaj al platformei Undelucram.ro, în...

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei
85% dintre consumatori au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) și Magneziu (40%), arată un studiu al...

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer
Un nou tratament pentru boala Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite, după o pauză de două decenii, scrie AFP. Cu toate acestea, afecțiunea nu este rezolvată. Medicamentul a fost aprobat de Agenția pentru...

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar
Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. "Spitalul "Sfânta Maria" a reprimit...

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 
Galerie Foto Diversele afecțiuni, presiunea socială, greutatea de a te mișca, dificultatea de a găsi haine potrivite, nemulțumirea față de imaginea noastră din oglindă. Toate acestea sunt cauzele care ne propulsează în...

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar
O procedură de implant dentar se efectuează prin introducerea unor rădăcini artificiale ale dinților. Aceste implanturi se leagă de osul maxilarului, permițând medicului dentist sau chirurgului oral să plaseze...

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje
Ce este sigilarea dentară   Te întrebi dacă toți copiii sunt afectați de carii dentare? Răspunsul este oferit de statisticile internaționale, care arată că peste 50% dintre copiii cu vârste până...
Serviciul de email marketing furnizat de