x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ulei de floarea-soarelui din Ucraina, contaminat voluntar cu hidrocarburi

Ulei de floarea-soarelui din Ucraina, contaminat voluntar cu hidrocarburi

29 Apr 2008   •   00:00

Aproximativ 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui provenind din Ucraina şi destinat pieţei UE au fost contaminate cu hidrocarburi în "mod voluntar", a anunţat luni Comisia Europeană.



Aproximativ 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui provenind din Ucraina şi destinat pieţei UE au fost contaminate cu hidrocarburi în "mod voluntar", a anunţat luni Comisia Europeană, citată de AFP.

Potrivit unui expert al Comisiei, este vorba despre "40.000 de tone de ulei contaminat", transportat la bordul a şapte vapoare către Franţa, apoi distribuit în Franţa, Italia, Olanda şi Spania. Marea Britanie ar putea fi vizată numai din punct de vedere comercial.

"A fost adăugat în mod voluntar ulei mineral", a precizat el, fără a putea enunţa pentru moment compoziţia exactă a acestuia.

Bruxelles-ul a cerut de urgenţă luni o recomandare din partea Autorităţii europene privind securitatea alimentelor (EFSA), care emite avize ştiinţifice referitoare riscurilor presupuse de alimente.

"Trebuie să luăm legătura astăzi (luni) cu Ucraina", a declarat la rîndul său purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, Michael Mann. "Tot ceea ce au făcut statele europene vizate este suficient", a adăugat el. Franţa şi Spania au anunţat că au retras de pe piaţă loturile contaminate.

Franţa a anunţat sîmbătă că a retras de pe piaţă 2.600 de tone de ulei, reprezentînd totalitatea loturilor importate.

Purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene a reafirmat că uleiul contaminat "nu prezintă un risc ridicat pentru sănătate".

Analiza uleiului în Franţa arată un maxim de "şapte grame de hidrocarburi pe kilogram în compoziţia uleiului", a precizat el.

Contaminarea a fost semnalată miercuri de autorităţile franceze în cazul unui transport de ulei de floarea-soarelui provenind din Ucraina, sosit la 23 februarie. Toate statele membre UE au fost apoi avertizate prin intermediul sistemului de alertă european.
Mediafax

×
Subiecte în articol: bun de consum ulei