x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Un copil distrus pe viaţă de o eroare medicală are nevoie de ajutor

Un copil distrus pe viaţă de o eroare medicală are nevoie de ajutor

de Diana Scarlat    |    13 Dec 2012   •   18:11
Un copil distrus pe viaţă de o eroare medicală are nevoie de ajutor

Sebastian, un copil care ar fi trebuit să se nască sănătos, în urma unei sarcini normale, apoi să trăiască o viaţă frumoasă, alături de familia lui, are acum handicap grav şi trăieşte în fiecare clipă coşmarul cauzat de o eroare la naştere.

Sebastian s-a născut pe 3 august 2007, la Bucureşti, iar o serie de erori medicale au făcut ca micuţul să se stranguleze cu cordonul ombilical. “A venit pe lume aproape mort (scor Apgar 1), doar inimioara îi bătea foarte slab. Resuscitarea lui nu s-a făcut imediat, apoi a durat 20 de minute. Din cauza lipsei de oxigen, creierul i-a fost grav afectat, în special acei centri care ţin de coordonarea mişcărilor. A fost în comă timp de două săptămâni”, explică Gina Lungu, mama lui Sebastian. Diagnosticul la naştere a fost encefalopatie hipoxic-ischemică de gradul trei.

Din momentul naşterii a început o luptă disperată, contra cronometru, pentru viaţa copilului. Evenimentul fericit care ar fi însemnat venirea pe lume a copilului s-a transformat într-unul tragic. La externare, copilul nu plângea, nu vedea, nu auzea, nu se hrănea singur. Ajuns la vârsta de cinci ani, Sebastian vede, aude, zâmbeşte, râde, gângureşte, îşi recunoaşte părinţii şi se bucură. Are jucării, melodii şi reclame preferate, dar nu mănâncă singur, nu merge, nu-şi poate folosi mânuţele pentru a se juca. Nu poate să spună ce-şi doreşte sau dacă-l doare ceva. “Până la zece luni a mâncat printr-un tub pe care i l-am introdus pe gură sau pe nas, până în stomac. Din cauza complicaţiilor pe care le aduce acest timp de hrănire, a trebuit să-l operăm de urgenţă la Viena, unde i s-a pus un tub direct în stomac (gastrostoma) şi-l hrănim în acest mod de atunci. Din cauza afectării centrilor care ţin de coordonarea mişcărilor, Sebastian nu poate înghiţi şi nu coordonează suptul cu înghiţitul”, mai spune mama micuţului. Lipsa de oxigen de la naştere a avut ca urmare şi epilepsia, diagnosticată în 2008, în Germania.

Pe lângă munca titanică pentru viaţa lui Sebastian, părinţii se luptă astăzi şi cu sistemul din România, cu uşile închise, cu tergiversările, iar timpul trece în defavoarea lui Sebastian.

Pe de altă parte, îngrijirea lui Sebastian necesită şi eforturi financiare peste puterile familiei, încă de la început. Iar pe masură ce creşte, nevoile lui de îngrijire şi recuperare cresc. La fel şi costurile.

Sebastian face kinetoterapie de la şase săptămâni, logopedie şi terapie ocupaţională, costurile ridicându-se, în acest moment, la 2.500 de lei pe lună. “Seringile cu care-l hrănim costă 210 lei pe lună. Din cauza faptului că nu mănâncă singur, hrana specială ne mai costă 600 de lei pe lună. Medicamentele pentru tratarea epilepsiei şi igienizarea gastrostomei costă 500 de euro la fiecare cinci luni”, mai spun părinţii.

Sebastian a crescut, iar faptul că are grave probleme motorii face din ce în mai dificile deplasarea lui, băiţa de seară şi tot ce ar mai trebui să facă un copil la această vârstă. Părinţii vor fi nevoiţi să-i cumpere în curând  dispozitive speciale, care să-i confere confort şi o poziţie corectă a corpului: cărucior şi scaun de maşină speciale pentru copiii cu handicap motor, suport pentru baie şi duş, saltea şi multe altele. Toate acestea nu se fabrică în România şi trebuie să fie comandate în străinătate, iar preţurile sunt foarte ridicate. Mai mult, Sebastian încă foloseşte scutece speciale.

De asemenea, costurile tratamentului şi recuperarea în străinătate ating costuri extrem de ridicate. Deplasările la Viena costă 10.500 de euro, o lună la recuperare în Germania costă 30.500 de euro, implantul cu celule stem, la Dusseldorf, costă 10.000 de euro. “Pentru că nu dispunem de aceşti bani, la fiecare plecare am apelat la campanii umanitare. În 2009 şi 2010 nu am mai putut pleca la clinica din Germania, pentru recuperare, deşi recomandarea a fost să mergem de două ori pe an, din cauza lipsei banilor, iar România duce lipsă de persoane calificate pentru recuperarea suptului şi înghiţitului”, spun părinţii micuţului Sebastian. Orice ajutor financiar înseamnă un pas în plus în recuperarea lui Sebastian şi şansa lui de a duce o viaţă cât mai normală.

Acestea sunt conturile umanitare deschise pentru Sebastian Lungu:

BCR Alexandria, Teleorman.
RO 69 RNCB 0245036622920004 - lei
RO 26 RNCB 0245036622920002 –euro
Titular cont: Lungu Nansi Ionuţ

×