x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Care sunt vaccinuri opționale în România și când trebuie făcute

Care sunt vaccinuri opționale în România și când trebuie făcute

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2024   •   20:20
Care sunt vaccinuri opționale în România și când trebuie făcute

Vaccinarea este una dintre cele mai utile tratamente de prevenție împotriva anumitor boli infecțioase. În acest fel, corpul poate lupta împotriva anumitor afecțiuni și își poate întări sistemul imunitar. Ai mai jos lista cu vaccinuri opționale în România.

Prin intermediul vaccinurilor, corpul își crează anticorpi. Specialiștii descriu acest proces ca cel în care organismul este expus la boală. După administratrea unui vaccin, corpul are capacitatea de a recunoaște virusurile și bacteriile, iar în caz de boală le pate distruge fără a dezvolta simptome sau a dezvolta complicații care de multe ori pot pune viața în pericol.

Schema obligatorie de vaccinare

E important de menționat că unele vaccinuri se administrează în doză unică, în timp ce altele au nevoie de rapel. A doua sau a treia doză de vaccin reprezintă un pas în plus pentru imunizare pentru că în anumite situații o singură doză de vaccin nu asigură protecție pentru mult timp.

Părinții trebuie să știe că schema completă de vaccinare este cea ai bună armă împotriva afecțiunilor care în ultimii ani au dezvoltat tulpini din ce în ce mai agresive.

BCG (profilaxia primară a tuberculozei);

DTP (vaccin împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive);

DT (vaccin împotriva difteriei și tetanosului);

VPOT (vaccin împotriva poliomielitei);

HepB (vaccin antihepatită B);

ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei);

Hib (vaccin împotriva Haemophilus influenzae);

Vaccin impotriva Streptococcus pneumoniae (Pneumococ).

Vaccinuri opționale în România

Vaccinurile opționale și cele obligatorii fac parte din schema națională de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății. Chiar dacă unele vaccinuri sunt etichetate drept opționale, ele sunt la fel de importante ca și cele obligatorii.

Singura diferență între vaccinurile obligatorii și cele opționale este că acestea din urmă se pot face doar dacă părinții iau această decizie. De asemenea, mai trebuie menționat că vaccinurile opționale nu sunt asigurate gratuit de stat, asemenea celor obligatorii.

Vaccinul antigripal

Acesta nu este inclus în calendarul obligatoriu de vaccinare, dar este asigurat gratuit copiilor cu vârste între 6 luni și 5 ani prin campania anuală de vaccinare antigripală derulată de Ministerul Sănătății. De acesta mai beneficiază gratuit și toți copiii care suferă de boli cronice, indiferent de vârstă.

După vârsta de 6 ani, acesta se achiziționează contra cost. Până la vârsta de 9 ani, copiii care nu au mai făcut niciodată acest vaccin trebuie să primească 2 doze, la un interval de o lună.

Vaccinul antigripal se poate face la medicul de familie, în perioada sezonului gripal. El se poate face atât injectabil, cât și intranazal.

Vaccinul împotriva rotavirusului

Rotavirusul este un virus care duce de apariția gastroenteritei și care provoacă diareea și vărsăturile la sugari și la copiii cu vârsta de până la doi ani. Există mai multe tipuri de rotavirus, iar copiii care nu sunt vaccinați fac cel puțin un episod de infecție cu rotavirus până la vârsta de 5 ani. Vaccinul Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus.

Vaccinul Antivaricelă

Varicela este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo- zosterian care provoacă erupții cutanate pe corp. Cei care nu sunt vaccinați împotriva varicelei ajung să facă boala în proporție de 90%. Vaccinul Varicelic este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva varicelei. Se administrează pe cale injectabilă, începând cu vârsta de 9 luni, în două doze, la 6 săptămâni distanță.

Vaccinul Meningococic

Meningita este o boală foarte gravă cauzată de mai multe tipuri de virusuri meningococice. Aceste duc la infecția membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. În cazul meningitei este nevoie de tratament de urgență pentru că boala poate conduce rapid la deces. Vaccinul Meningococic previne infecția cu anumite tipuri de meningococ care cauzează meningita. În România se găsesc două tipuri de vaccin meningococic: vaccinul meningococic serogrup B și vaccin meningococic conjugat.

Vaccinul Hepatitic A

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare, reprezintă infecția cu virusul hepatic A și este o boală foarte comună în rândul copiilor. Vaccinul Hepatitic A previne apariția hepatitei A.

Vaccinul hepatitic A este injectabil și se administrează în două doze, la o distanță de 6-12 luni.

Vaccinul anti-HPV

Virusul HPV, Human Papiloma Virus, este cea mai cunoscută și răspândită infecție virală cu transmitere sexuală din lume. Se recomandă să fie făcut între 9 și 29 de ani. Rolul său este de a preveni complicațiile cauzate de virusul HPV, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul vulvar, anal, penial sau chiar orofaringian.

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită în România, dar este totuși opțională. Există mai multe formule de ser care se se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu vârsta cuprinse între 11 și 18 ani. Imunizarea se poate face însă și după această vârstă, la recomandarea medicului.

 

×
Subiecte în articol: vaccinuri opționale romania