x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri cu final palpitant în SUA

Alegeri cu final palpitant în SUA

de Şerban Mihăilă    |    09 Noi 2016   •   08:30
Alegeri cu final palpitant în SUA
Sursa foto: Patrick Semansky/AP

Peste 145 de milioane de americani înscriși pe listele electorale erau așteptați, ieri, la centrele de votare pentru a alege cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, dar și noii membri ai Camerei Reprezentanților și o treime din Senat.

Deși numărul alegătorilor eligibili este estimat la mai mult de 225 milioane, numai 145 de milioane s-au înscris pe listele de votanți. Dintre aceștia, 46 de milioane votaseră în săptămânile dinaintea zilei alegerilor. Rezultatul votului se anunța extrem de strâns, judecând după sondajele realizate în ultimele zile ale campaniei, care o plasau în frunte pe candidata democraților, Hillary Clinton, cu un avantaj foarte mic, ce varia între două și patru procente. Majoritatea analiștilor de peste Ocean se fereau, de altfel, să ofere un pronostic, rezumându-se să precizeze că va fi un scrutin palpitant, care se va încheia cu un scor foarte apropiat. Un singur studiu, realizat de Reuters/Ipso, anunța, cu doar o zi înaintea alegerilor, că Hillary Clinton are 90% șanse să câștige alegerile prezidențiale. Alegerile pentru președinția Statelor Unite au început în mica localitate Dixville Notch, din statul american New Hampshire, unde șapte persoane au votat imediat după miezul nopții dintre luni și marți. Patru dintre alegători au optat pentru Clinton, doi pentru republicanul Donald Trump, iar un vot a fost anulat, deoarece era pe numele candidatului republican din anul 2012. Încă din 1960, Dixville Notch dă startul alegerilor prezidențiale. Concomitent cu votarea președintelui, americanii i-au ales pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, unde Partidul Republican deține controlul încă din 2010, cu 247 de reprezentanți, față de cei 188 ai Partidului Democrat. Pentru a obține majoritatea, democrații ar fi trebuit să câștige 30 de noi mandate. Republicanii controlează în prezent și Senatul. Situația s-ar putea schimba însă după numărarea sufragiilor, care desemnează 34 de noi senatori. Pentru a obține majoritatea, democrații au nevoie de patru noi senatori, în cazul în care Hillary Clinton câștigă alegerile prezidențiale, deoarece vicepreședintele este automat un membru al Senatului. Autoritățile federale au supravegheat în regim special desfășurarea alegerilor în 67 de circumscripții electorale aflate în 28 dintre cele 50 de state din țară, pentru a garanta libera exercitare a dreptului la vot, în special în cazul minorităților.

Statele cu cele mai multe circumscripții sub supraveghere au fost Connecticut, Carolina de Nord, Florida și Alaska.

Între timp, Christine Muttonen, coordonatoarea misiunii de observare a OSCE la alegerile prezidențiale din Statele Unite, a respins, ieri, afirmațiile candidatului republican, Donald Trump, despre o posibilă fraudare a scrutinului, calificându-le drept „speculații gratuite", scrie AFP. În timpul campaniei, miliardarul american a spus în mai multe rânduri că alegerile prezidențiale vor fi „trucate", adăugând că va refuza să recunoască rezultatele dacă nu va câștiga.

×