x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu: Ne-am propus o țintă ambițioasă de 15 md. de dolari pe an schimburi economice cu Turcia

Ciolacu: Ne-am propus o țintă ambițioasă de 15 md. de dolari pe an schimburi economice cu Turcia

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2024   •   19:05
Ciolacu: Ne-am propus o țintă ambițioasă de 15 md. de dolari pe an schimburi economice cu Turcia

Împreună ne-am stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari pe an schimburi ecomnomice pe care să o bifăm în următorii ani, spune Marcel Ciolacu, în timpul declarației comune de presă cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„O altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, dar în același timp vor putea stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu. Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele ambițioase pe care ni le-am propus în plan economic. Am depășit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce privește schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani”, spune Marcel Ciolacu.

El pledează pentru continuarea încurajării prezențeii companiilor turcești pe piața din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor românești în Turcia.

„În mod special, aș dori să menționez două domenii de interes major pentru România. Primul vizează o cooperare mai strânsă la nivelul industriilor noastre de apărare. Firmele românești de profil au demonstrat deja că pot face față solicitărilor în ceea ce privește producția de pulberi, obuze, armament și diverse componente specifice. Avem deja contracte solide cu partea turcă în ceea ce privește dronele Bayraktar și autovehiculele tactice blindate Otokar, dar consider că putem stabili o formulă de parteneriat prin care să realizăm acel transfer tehnologic și de know how prin care companiile românești să poată produce în România aceste componente”, adaugă premierul Ciolacu.

El anunță că a discutat cu președintele Erdogan despre oportunitățile uriașe din domeniul energiei.

„Turcia este una dintre principalele noastre opțiuni pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin stații de LNG. În același timp, țările noastre sunt și producători de gaze și dispun de avantaje certe pe harta rutelor viitorului. Astfel, am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilitățile prin care putem dezvolta cooperarea și în domeniul conectivității, dar și în domeniul energiei regenerabile și a celei nucleare”, încheie Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

 

×