Micii meseriaşi, notarii, avocaţii, experţii contabili, arhitecţii, artiştii, ziariştii care lucrează ca independenţi trebuie să comunice veniturile la Fisc, prin Formularul 200, până pe 25 mai. Şi românii care lucrează în străinătate au obligaţia să declare Fiscului veniturile, în anumite situaţii.
Cine a obţinut anul trecut venituri din practicarea unei profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuală sau din activităţi comerciale care nu au fost impozitate la sursă cu 16% trebuie să depună Declaraţia de venit (Formularul 200). Cei care au avut mai multe astfel de activităţi trebuie să le declare separat, completând câte o anexă la formular pentru fiecare categorie de venit. Formularul 200 se poate obţine de la toate sediile unităţilor fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, secţiunea asistenţă contribuabili, la rubrica „toate formularele cu explicaţii”. Pentru cei care au nelămuriri, ANAF a pus pe site şi un ghid ilustrativ cu toţi paşii care trebuie urmaţi pentru completarea declaraţiei.
Românii din străinătate
Şi cetăţenii care obţin în străinătate venituri din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală sau din activităţi comerciale sunt obligaţi să-i declare la Fisc, tot până la 25 mai, prin completarea Formularului 201. Este vorba despre românii care lucrează în afara ţării şi îndeplinesc cel puţin una din următoarele condiţii: au domi-ciliul în România, sunt prezenţi în ţară mai mult de 183 de zile (nu neapărat consecutive) într-un an, lucrează în străinătate, ca funcţi-onar sau angajat al României. În plus, şi pensionarii care primesc pensie din alte ţări trebuie să completeze Formularul 201.
Se pot face sponsorizări
Contribuabilii, inclusiv cei care nu depun formularele 200 sau 201, pot decide să acorde 2% din impozitul anual pentru sponsorizarea unei organizaţii nonprofit, fie că este biserică, asociaţie filantropică, club de vehicule istorice sau serviciu de ambulanţă. Pentru a face acest lucru trebuie completat Formularul 203, care poate fi descăract de pe site-ul ANAF. La acesta trebuie anexată şi o declaraţie luată de la locul de muncă privind venitul realizat în 2015.
Cum trimitem declaraţia
Declaraţia (formularele 200 sau 201) se depune, împreună cu o copie după adeverinţa dată de firma cu care colaboraţi, în format pe hârtie, direct la secţia financiară unde sunteţi arondaţi sau de la oficiul poştal, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, poate fi depusă prin intermediul serviciului Spaţiu Privat Virtual sau utilizând serviciul de depunere declaraţii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro., dar în acest caz aveţi nevoie de semnătura electronică.
Cine nu trebuie să completeze Formularul 200
l Cei care au venituri din salarii, pensii, burse, alocaţii sau şomaj;
l Cei care au venituri din premii şi jocuri de noroc, dobânzi şi dividende, din chirii plătite în lei (mai puţin de cinci contracte), donaţii;
l Cei care au optat pentru determinarea veniturilor în sistem real (adică ţin contabilitate) sau pe baza normelor de venit;
l Cei care obţin venituri din activităţi agricole a căror impunere este finală.