x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Agriculturii trage şi mai mult în jos zootehnia României. Aberant: fermierii nu au voie să alunge mistreţii

Ministerul Agriculturii trage şi mai mult în jos zootehnia României. Aberant: fermierii nu au voie să alunge mistreţii

de Adrian Stoica    |    10 Sep 2015   •   08:50
Ministerul Agriculturii trage şi mai mult în jos zootehnia României. Aberant: fermierii nu au voie să alunge mistreţii
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Crescătorii de animale susţin că sunt în pragul falimentului din cauza secetei, dar ca şi cum problemele din sector nu ar fi suficient de grave, fermierii au mai primit o lovitură în luna iulie, prin modificarea Legii vânatului. O iniţiativă care încalcă din start Constituţia şi pune pe primul loc protejarea vânatului în dauna fermierilor şi, în general, a agricultorilor.

Prin modificarea Legii vânatului, o iniţiativă parlamentară mai veche, proprietarul unui teren nu se mai poate opune vânătorii pe terenul său dacă acesta a fost inclus într-un fond cinegetic. Practic, legiuitorul a decis să ignore cu bună ştiinţă Constituţia României, încălcând dreptul la proprietate. În plus, proprietarii sunt obligaţi să accepte pe terenurile lor ampla¬sarea temporară a unor instalaţii vânătoreşti. Crescătorii de animale susţin că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a făcut nimic pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege în Parlament şi îl acuză pe acesta că este preocupat mai mult de cultul personalităţii decât de problemele lor.

Dăm agricultura pe vânătoare
Pentru a nu deranja habitatul animalelor sălbatice, fermierilor le-a fost interzis păşunatul pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie-24 aprilie, dacă acestea sunt preferate de vânat. Mai mult, fermierii s-ar putea trezi că nu-şi vor putea recolta culturile dacă în lanuri şi-au făcut sălașul animalele sălbatice. Cine îi va despăgubi pe aceştia nu se ştie, pentru că legea nu face nicio referire. Tot pentru protejarea vînatului, împătimiţii de vânătoare din Parlament au decis să interzică ciobanilor să ţină la stână mai mult de doi câini. „Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate şi asociaţiile crescătorilor de animale. Aceste modificări sunt aberante şi încalcă grosolan dreptul la proprietate. Nimeni nu ne-a ascultat solicită¬rile”, susţine Marcel Andrei. Având în vedere situația gravă în care se află sectorul de creștere a animalelor, membrii sindicatului au anunțat că vor trece „în curând” la acțiuni de protest, inclusiv la blocarea drumurilor.

Listele cu subvenții sunt ținute la sertar
Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine au solicitat APIA, precum şi Ministerului Agriculturii și chiar ministrului Daniel Constantin, să facă publice listele cu cei care au solicitat să primească subvenţii pentru creşterea animalelor, astfel încât să se elimine orice posibilitate de fraudă. Solicitarea a fost respinsă, motivându-se că cererile conţin şi elemente cu caracter confidenţial. Crescătorii de animale susţin că anul acesta subvenţia nu va depăşi probabil cinci euro/ cap la bovine, în condiţiile în care, în Ungaria, aceasta este de circa 30 de euro. Mai mult, nu toţi crescătorii de animale au primit subvenţiile (Ajutoarele Naţionale de Tranzit) la care aveau dreptul anul trecut.

Seceta din această vară a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producţiilor de lapte (scăderea este de 50%) şi a sporului în greutate la animalele tinere din cauza cantităţilor reduse de masă verde. Acest lucru va duce şi la scăderea cu circa 30% a cantităţilor de furaje necesare pentru perioada de iarnă. Crescătorii de animale susţin că dezinteresul manifestat de Ministerul Agriculturii și de ministrul Daniel Constantin pentru acest sector ar putea duce la decimarea gravă a efectivelor. La ora actuală, numărul ovinelor este de circa 9 milioane (faţă de 22 milioane în 1989) şi circa 1 milion de vaci cu lapte (faţă de 8 milioane în 1989).
 

×
Subiecte în articol: mistreti