x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere - Bani mari pentru case mici

Afacere - Bani mari pentru case mici

de Elena Stan    |    18 Noi 2005   •   00:00
Afacere - Bani mari pentru case mici

Machetatorii dau viata proiectelor arhitectilor. Activitatea lor poate aduce profit de cateva mii de euro pe luna.

Cu nervi de otel, cu mult lipici si multa migala, un machetator are profit de cateva mii de euro pe luna. Aceasta piata, desi este inca la inceput, cunoaste o crestere rapida.

Te-ai hotarat sa investesti intr-un imobil? Nu esti sigur ca va iesi asa cum ti-ai dorit? Solutia e simpla: apeleaza la o persoana care realizeaza machete. Cu ajutorul unei machete investitorul poate vedea toate amanuntele noii constructii pana la cele mai mici detalii.

MATERIALE. Machetele se realizeaza din materiale plastice, lemn, hartie, autocolant, vopsea etc. "Mare parte din materiale sunt luate din deseurile reciclabile. Sunt si articole pe care nu le gasim pe piata interna si pe care le aducem din strainatate. Principalele articole importate sunt copacii, gazonul, masinutele, imitatia de caramida etc. Acolo unde lipseste ceva mai inventam un material. De exemplu, bara de «inox» care constituie balustrada este din sarma indreptata, luata de la telul pentru oua. Exemplele pot continua", a explicat Cornel Horodinschi.

PRETURI. Pretul difera de la un machetator la altul. Principalii factori luati in calcul sunt scara la care se realizeaza macheta, gradul de detaliu, daca macheta este demontabila sau fixa, cu toate interioarele, cu mobila si pardoseli, cu carcasa de protectie, daca are scara etc. "Cu cat clientul vrea mai multe detalii cu atat munca este mai grea si, bineinteles, si pretul va fi pe masura muncii. Cea mai simpla macheta costa 300 de euro, iar cea mai scumpa, adica un cartier cu tot ce implica acesta, costa 3.000-5.000 de euro", a declarat Cornel Horodinschi. Cristian Vizdei spune ca "cea mai ieftina macheta pentru o vila costa 600 de euro, iar cea mai scumpa, adica un ansamblu rezidential cu cateva zeci de case, alei si ambient costa intre 2.000 si 7.000 de euro. Aceste lucrari se executa pentru firme ce doresc sa-si convinga clientii sa cumpere acele vile cu circa 1.000 euro pe metru patrat", a explicat Cristian Vizdei.

MUNCA. "Macheta unei vile se realizeaza in doua saptamani, iar un cartier poate dura si doua luni", a explicat Cristian Vizdei. "Daca ai timp, adica mai bine de patru zile, faci un lucru bun, dar fara prea multe detalii. Cand trebuie sa faci o macheta repede nu mai faci nimic altceva. Stai de dimineata si pana seara la masa si lucrezi. Daca clientul vrea si repede si bine, atunci cu siguranta si pretul va fi mai mare", a explicat Cornel Horodinschi. Timpul de lucru in aceasta meserie este de 16 ore pe zi. "Trebuie sa ai cunostinte de modelism, de arhitectura, sa ai foarte multa rabdare si sa fii inventiv. Trebuie sa masori absolut totul in cele mai mici detalii, deoarece totul este realizat la scara", a explicat Cornel Horodinschi.

RASPLATA "Ca sa ai profit pe luna 1.500-2.000 de euro trebuie sa muncesti nonstop. Anul acesta, afacerea a cunoscut o crestere de 30%-35% fata de anul trecut, iar pentru 2006 asteptam o crestere cel putin egala cu cea de anul acesta", a declarat Cornel Horodinschi. Achizitionarea sculelor necesare practicarii acestei meserii se ridica la circa 1.500 de euro. "Orice mic detaliu costa. O masinuta costa 100 RON, un copac 30 RON, un metru patrat de plexiglas costa 200 de euro etc.", a declarat Cornel Horodinschi. "Firme de constructii din strainatate vin la noi in tara pentru a le realiza machetele. La noi sunt foarte ieftine comparativ cu preturile practicate de machetatorii straini. Afara sunt preturi de zeci de ori mai mari fata de tara noastra. Pentru o macheta pentru care noi luam 500 de euro, in strainatate se plateste cu 5.000 de euro", a declarat Cristian Vizdei, machetator. "In Occident, machetele sunt de zece ori mai scumpe decat la noi si au aceeasi calitate, ceea ce ne da sperante ca in viitor va fi mai apreciata aceasta activitate si la noi", a explicat Cristian Vizdei.

OBICEIURI
"La noi, persoanele fizice cer mai rar sa vada exact cum va arata casa pentru care cer sa le facem planul. De regula, se cer machete pentru un ansamblu mare, care costa undeva in jur de cateva mii de euro" - Serban Pacurar, arhitect

SEZON
"Ca in mai toate domeniile, si in aceasta meserie exista perioade moarte si perioade bune. Astfel, daca iarna nu prea avem de lucru, in primavara nu putem face fata comenzilor. In aceasta perioada incep targurile si expozitiile de prezentare si se inghesuie toata lumea", a declarat Cornel Horodinschi. Machetele ofera un grad ridicat de siguranta atat beneficiarului, cat si clientului: firmele de constructii, developerii imobiliari si persoanele fizice.

PROBLEME
Cele mai mari probleme in acest domeniu sunt legate de transportul machetelor. "Am lucrat machete pentru strainatate, insa uneori am avut probleme cu transportul, deoarece la vama le demonteaza si nu le mai asambleaza corect", a explicat Cristian Vizdei. De asemenea, sunt probleme atunci cand clientii vor sa isi transporte singuri machetele cu masinile personale. Alte probleme mai sunt procurarea unor materiale care nu se gasesc la noi in tara.
×