Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca se va desfășura în perioada 21-22 septembrie, cu foarte multe ceaune în care bucătarii locali vor prepara peștele, după specificul zonei, dar și cu foarte multe concerte, pe scena din Portul Nou din Jurilovca. Specificul multietnic al regiunii se va reflecta și în spectacolele muzicale, unde vor cânta artiști din Dobrogea, dar și din sudul Franței, de pe malul Mediteranei, programul fiind încărcat și cu vedete din România și din străinătate.
Printre vedetele din prima zi a festivalului se numără formația Direcția 5 și legendara formație Gipsy Kings - care va încheia prima seară a festivalului -, iar în cea de-a doua seară vor urca pe scenă Irina Rimes și Damian & Brothers.
Cei care vor să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Jurilovca și în împrejurimi vor avea acces în spațiul dedicat festivalului începând cu ora 10.00, iar spectacolele vor începe după prânz. Anul trecut, festivalul a atras 140.000 de vizitatori în două zile, iar pentru acest weekend, organizatorii așteaptă peste 150.000, pentru care Primăria a crescut numărul locurilor de parcare la 25.000.
Ceea ce lipsește în acest an, pentru prima oară de când se organizează festivalul, este borșul gratuit. Dar organizatorii au ajuns la concluzia că vizitatorii nu veneau pentru a primi o porție de borș gratis, ci pentru a se bucura de gastronomia zonei și de spectacole, cei mai mulți participanți preferând să-și aleagă preparatele de la comercianții și de la restaurantele din Jurilovca.
Chiar fără porțiile gratuite de borș lipovenesc, Primăria s-a pregătit pentru o „invazie” a turiștilor, așteptând un nou record de participare. „Pentru ediția festivalului care are loc la sfârșitul acestei săptămâni, am prevăzut trei parcări destinate vizitatorilor noștri, având, în total, 25.000 de locuri de parcare disponibile. Anul acesta vom avea o parcare amplasată la intrarea în Jurilovca dinspre Constanța-Vișina, una amplasată la intrarea în Jurilovca dinspre Tulcea-Sălcioara, și două parcări amplasate pe drumul înspre Capul Doloșman-cetatea Argamum, lângă campingul din Jurilovca. Din fiecare parcare vor circula microbuze care îi vor transporta, gratuit, pe turiști până la zona în care se desfășoară Festivalul”, a declarat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca.
Cele două parcări de la intrările în localitatea Jurilovca au o capacitate cumulată de 15.000 de automobile, iar parcările dinspre Capul Doloșman au o capacitate de 10.000 de automobile. Toate cele patru parcări sunt iluminate pe timp de noapte.
Drumul cetăților care vegheau Dobrogea
Vizitatorii care vor să îmbine distracția și degustările de borș de pește cu excursiile în Deltă, la malul mării sau în zona continentală a Dobrogei pot vizita cetăţile spectaculoase de la gurile de vărsare ale Dunării. Spații de cazare în zona continentală a județului Tulcea sunt atât în comuna Jurilovca, inclusiv la Vișina, dar și la Gura Portiței și la Enisala sau în nord, în localitățile Greci, Luncaviţa sau Nifon.
Enisala şi Argamum sunt deja celebre şi atrag mii de vizitatori, anual. Cetatea Argamum este foarte aproape de Jurilovca. Este considerată prima colonie a vechilor greci din zona Mării Negre, iar descoperirile arheologice şi legendele locale fac din acest loc, ascuns până de curând, o adevărată comoară ce ar putea urca Dobrogea în topul internaţional al atracţiilor culturale. Mai „tânără”, dar şi mai bine conservată este Cetatea Enisala, din imediata apropiere, ale cărei ziduri se ridică, parcă, din întinderea de ape. Iar vizitatorii descoperă aici tradiţii autentice, pe care localnicii le dezvăluie cu bucurie.
Cetatea Argamum, de pe malul Lacului Razelm (Razim), este considerată de unii arheologi prima colonie grecească nu doar de pe teritoriul ţării noastre, ci din bazinul Mării Negre, de care navigatorilor le era frică. Pontus Euxinus era, iniţial, Pontus Axeinos, adică „marea înspăimântătoare, neprietenoasă”, nu „marea prietenoasă”, aşa cum „Capul Bunei Speranţe” s-a numit, iniţial, „Capul Furtunilor”. După un vechi obicei marinăresc, au fost schimbate numele, în speranţa că se va schimba şi norocul.
În apropierea vechii cetăți Argamum, cetatea Enisala este singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare în Dobrogea. Se afla pe țărmul Mării Negre, în secolele XIII-XIV, când a fost întemeiată de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin, dar de atunci apele mării s-au retras. Istoria locurilor arată că genovezii care au întemeiat-o deţineau, la acea vreme, monopolul navigaţiei la Marea Neagră, iar fortăreaţa avea rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat.
Drumul spre Gura Portiței
Actualul lac Razelm (Razim) era, în perioada medievală, un golf al Mării Negre, însă topografia s-a modificat, mai ales în urma intervenției omului, în secolul trecut. Cetatea se află la 2 kilometri distanță față de satul Enisala, din judeţul Tulcea, în apropierea localității Babadag. De sus, de unde cetatea veghează și astăzi deasupra Dobrogei, se văd ambele lacuri, Razelm şi Babadag, astfel încât privitorului i se oferă o imagine unică, vânată de fotografii profesioniști sau amatori.
Lacul Razelm poate fi traversat, de la Jurilovca, pentru a se ajunge la Gura Portiței, la malul mării. Din portul turistic al comunei Jurilovca se pot face excursii cu mai multe tipuri de ambarcațiuni.
Zona continentală e la fel de spectaculoasă
Cei care vor să viziteze mai mult din zona continentală pot merge în satul Vișina, care aparține tot de comuna Jurilovca, fiind la circa 4 km distanță, pentru a vizita gospodăria țărănească a Biancăi Folescu, faimoasă pentru modul în care conservă specificul local. Se pot face și excursii în Munții Măcinului. Partea continentală a județului Tulcea oferă unicitatea Munților Hercinici, cei mai vechi din Europa.
În Parcul Național Munții Măcinului există specii dintre cele mai rare de plante și păsări. Traseele turistice din Munţii Măcinului își așteaptă turiștii cu foarte multe vestigii istorice, formaţiuni carstice aflate încă în cercetare şi drumeții montane.
Pentru iubitorii de drumeții sunt multe trasee marcate, dintre care unul de cicloturism, împărțit în zece porțiuni, foarte lung și diversificat, dar și unul ecvestru. Traseele sunt tematice, cele mai frecventate fiind Niculiţel, Valea Jijilei și Greci (denumit „Poveştile Măcinului”).
Ecosistemul impune reguli stricte. Și pe traseele din Munții Măcinului, la fel ca în Delta Dunării, turismul se face controlat, pentru a nu afecta ecosistemul, într-o zonă cu un vast tezaur natural, geologic, botanic, zoologic, dar şi arheologic şi carstic. Zona ar putea deveni, foarte curând, geoparc UNESCO.
Organizatorii îi roagă pe toți vizitatorii să respecte indicațiile Poliției Rutiere și ale agenților de pază, astfel încât circulația să se desfășoare în cele mai bune condiții și pentru a se evita blocajele. Pentru ca toată lumea, atât turiștii cât și localnicii, să se poată bucura de Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, accesul auto pe străzile din localitate este permis doar riveranilor și turiștilor cazați la unitățile de cazare din Jurilovca, ceilalți vizitatori fiind rugați să parcheze doar în locurile special amenajate.
Pentru cei care nu doresc decât să tranziteze Jurilovca în cele două zile, au fost găsite trasee care ocolesc localitatea și care sunt semnalate la intrarea în aceasta.