x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Angajaţii de la privat tremură pentru salariile lor

Angajaţii de la privat tremură pentru salariile lor

de Daniela Ivan    |    08 Aug 2017   •   12:18
Angajaţii de la privat tremură pentru salariile lor

Ministrul de Finanţe, Ionuț Mișa, a dat asigurări că salariile românilor nu vor scădea după măsura anunțată de mutare a contribuțiilor CAS și CASS de la angajator la angajat. Nu a explicat totuşi care este pârghia legală prin care va convinge firmele private să mărească salariile brute ale angajaţilor.

 

Bugetarii sunt singurii salariaţi care pot sta liniştiţi că nu le va scădea salariul net. La privat, lucrurile nu sunt atât de clare precum le-a prezentat ministrul. Specialiştii în fiscalitate au păreri împărţite: unii spun că statul nu poate să oblige firmele să mărească salariile brute, alţii spun că există totuşi această posibilitate. Consultantul fiscal Adrian Benţa susţine că un contract de muncă nu poate fi modificat decât cu acordul celor două părţi implicate, respectiv angajatul şi angajatorul. În plus, o firmă are dreptul să scadă salariile angajaţilor, dacă aceştia acceptă.

„Ministerul Finanţelor nu are niciun fel de instrument prin care să poată să oblige un angajator să majoreze salariile brute ale salariaţilor. În Codul Fiscal nu se poate prevede aşa ceva, iar Codul Muncii spune clar că salariile brute se negociază între angajat şi angajator” Adrian Benţa, consultantul fiscal

 

În schimb, Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune că această prevedere poate fi introdusă chiar printr-o ordonanţă de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal care va stipula mutarea contribuţiilor sociale. Concret, poate fi introdus un articol separat în care să scrie că salariile brute se ajustează de la 1 ianurie 2018 cu procentul care rezultă din transferul contribuţiei şi, în plus, se poate stipula şi care sunt sancţiunile. Biriş este primul demnitar care a vrut să introducă acestă măsură în anul 2016, când era secretar în Ministerul Finanţelor.

„Am studiat acestă problemă, la vremea respectivă. Vă daţi seama că nu mă apucam să fac o propunere fără să văd dacă o împiedică ceva din Constituţie sau vreo decizie a Curţii Constituţionale. Nu am găsit nicio interdicţie, deci se poate veni cu o măsură tranzitorie în legea de modificare a Codului Fiscal care să oblige firmele să majoreze salariile brute” Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor

 

ANAF poate verifica în timp real dacă firmele vor respecta această prevedere şi astfel să sancţioneze firmele care nu respectă legea. „În Declaraţia 112 se poate vedea ce se întâmplă, pentru că acolo se raportează, lunar, pe fiecare angajat în parte. Şi dacă ai avut un angajat în decembrie 2017 cu 3.000 de lei şi legea spune că din ianuarie salariul brut se ajustează cu 22,75%, ANAF poate să vadă la declaraţie lunii ianuarie dacă salariul brut a crescut cu procentul indicat. Şi dacă să aplice sancţiuni”, spune Biriş.

Ce arată calculele

Trei măsuri cumulative se vor aplica începând din ianuarie 2018. Este vorba de transferul contribuțiilor (CAS și CASS ), reducerea contribuțiilor sociale de la 39% la 35% și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aplicându-se cumulativ aceste măsuri, se observă că venitul net al angajaţilor nu va scădea, ci din contră, va creşte cu 100 de lei pentru salariile echivalente cu cel mediu brut. Acesta este acum de 3.131 de lei şi va ajunge prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat la 3.845 de lei brut. Însă această situaţie va avea loc numai acolo unde firmele vor fi dispuse să transfere contribuţiile. În caz contrar, sute de mii de angajaţi care lucrează la privaţi ar putea pierde câteva sute de lei. În cazul salariului mediu este vorba de 714 lei.

 

Cât plăteşte acum angajatorul şi angajatorul pentru un salariul brut de 3.131 de lei

ANGAJAT Procent      Lei

Asigurări Sociale (CAS)       10,5%        329  

Asigurări Sociale de Sănătate (CASS)   5,5% 172  

Fondul de Şomaj (CFS)       0,5% 16    

Impozit pe venit (IV)  16%  418

Angajatul plateşte statului           935

Salariu Net                   2.196        

ANGAJATOR    Procent      Lei   

Asigurări Sociale (CAS)       15,8%        495  

Asigurări Sociale de Sănătate (CASS)   5,2% 163  

Fondul de Şomaj (CFS)       0,5% 16    

Concedii şi Indemnizaţii (CCI)     0,85%        27    

Creanţe Salariale (FGPCS)   0,25%        8      

Fondul de Risc şi Accidente (AMBP)    0,15%        5

Angajatorul plăteşte statului                 714  

Salariu Complet          3.845        

Total taxe încasate de stat            1.649        

 

Cât va plăti angajatul din 2018 pentru acelaşi salariu, care va ajunge la 3.845 de lei brut prin transferul contribuţiilor

ANGAJAT Procent      Lei

Asigurări Sociale (CAS +CASS ) 35%  1.346

Impozit pe venit (IV)  10%           250

Angajatul plăteşte statului           1.595

Salariu Net                   2.250        

ANGAJATOR              0       0 Lei

×
Subiecte în articol: Ionuț Mișa gabriel biris Adrian Benţa